Ege'de sular ısınıyor! ABD ve Yunanistan'dan Ege'de ortak tatbikat

Ege'de sular ısınıyor! ABD ve Yunanistan'dan Ege'de ortak tatbikat

Ege'de sular ısınmaya devam ediyor. ABD ve Yunan donanmaları Ege'de ortak tatbikat gerçekleştirdi.

Ege'de sular ısınmaya devam ediyor. Türkiye ile Yunanistan arasında bir yandan istikşafi görüşmeler sürdürülmeye çalışılırken bir yandan da ABD'nin gerginliği tırmandıracak hamlelerine sahne oluyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yalnızca 20 km uzaklıktaki Dedeağaç'ta Amerikan askeri üssüne askeri yığınak yapmaya devam eden ABD'nin, Yunan ordusunu güçlendirmek için yeni silah hibesi yapma kararı aldığı duyurulurken, ABD donanması bugün Ege Denizi'nde Yunan donanması ile ortak tatbikat yaptı.

ABD GEMİSİNİN EGE'DE NE İŞİ VAR?

ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden'in Yahudi kökenli bakanlarından birisi olan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise dün yaptığı açıklamada, Türkiye'yi hedef alan cümleler kurdu. Türkiye'ye açıkça Yunan hava sahasını ihlal etmeyin diyen Blinken'in açıklamaları sırasında ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa-Afrika 6. Filosuna bağlı uçak gemisi Dwight D. Eisenhower, Ege Denizi'ne giriş yaptı.

Bugün ise ABD'nin Avrupa'daki 6. filosuna ait sosyal medya hesabında Ege Denizi'nde Yunanistan ile ortak tatbikat yapıldığı duyuruldu. Tatbikatta ABD'ye ait taşıyıcı taarruz grubu Dwight D. Eisenhower uçak gemisi (IKE CSG) ile iki Yunan denizaltısının yanı sıra hava unsurları yer aldı.

ABD Donanmasından yapılan açıklamadaki ifadelerde Yunanistan yanlılığı ile dikkat çekti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Faaliyet bir bütün olarak Yunanistan Ulusal Savunma Genelkurmay Başkanlığı (HNDGS) ve ilgili ABD yetkilileri tarafından NATO operasyonel ve taktik prosedürlerini kullanarak ortaklık yeteneklerini geliştirmek için planlanmış ve koordine edilmiştir.

Yunanistan, bölgesel barış ve istikrara bağlılık gösteren hayati bir NATO müttefiki. Yunanistan, ABD Deniz Kuvvetleri Destek Etkinliği Souda Körfezi'ne ev sahipliği yaparak ABD, Müttefik ve ortak ülke kuvvetlerinin Akdeniz'in kritik deniz şeritleri içinde ve boyunca faaliyet göstermesine ve geçiş yapmasına olanak tanıyor.

ABD, Yunanistan'ı Doğu Akdeniz bölgesinde istikrarın bir direği olarak görüyor ve Yunanistan ile her düzeyde daha yakın işbirliği geliştirmeye devam ediyor.

Hiçbir ülke bugünün zorluklarıyla tek başına yüzleşemez. ABD bölgesel liderlik, birlikte çalışabilirlik ve işbirliği için Müttefiklerle ilişkilerimize giderek daha fazla güveniyor."

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.