Erdoğan'ı Halkbank davasına kadar aramayacak

Erdoğan'ı Halkbank davasına kadar aramayacak

ABD medyası Biden'in neden hala Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aramadığını tartışmaya devam ediyor. ABD Başkanı Biden'in Halkbank davasına kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aramayacağı öne sürüldü.

ABD medyası 20 Ocak'ta Başkanlık görevini devralan ancak aradan geçen zamana rağmen Başkan Biden'in neden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aramadığını tartışmaya devam ediyor. ABD merkezli medya kuruluşu Business Insider,  Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında yükselen tansiyonu mercek altına alan kapsamlı bir analiz yayınladı. Analizde Biden'in Halkbank davasına kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aramayacağı öne sürüldü.

"ERDOĞAN ÇARESİZ GÖRÜNÜYOR"

Business Insider’ın yazarlarından Mitch Prothero’nun kaleme aldığı makalede, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden tarafından sürekli görmezden geliniyor ve onun ilgisini çekmek için çaresiz gözüküyor” başlığı kullanıldı.

Diplomatlar ve yetkililerden açıklamalara dayandırılan analizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son haftalarda ABD Başkanı Joe Biden'in dikkatini çekmek ve ABD'yi yatıştırmak için umutsuz bir girişim ile bir dizi hamle yaptığı kaydedildi.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki'nin "Biden Erdoğan'ı "bir noktada" arayacaktır" şeklindeki geçen haftaki açıklamalarına değinilen analizde, Biden göreve geldiğinden bu yana Erdoğan'ın başta Murat Uysal ve Berat Albayrak olmak üzere bir dizi değişiklik yaptığı vurgulandı.

Türkiye'nin silah üretimi için bir dizi müzakere talebine Biden'in ret cevabı veridini belirten gazete, Biden'in Trump gibi Erdoğan'a göz yummayacağını ekledi.

Analizde gazeteye konuşan ancak kimliği açıklanmayan Ankara'daki bir AB diplomatının, "Biden'in bu tavrı çok öngörülebilir" dediği aktarıldı.

 

HALKBANK DAVASINA KADAR ARAMAYABİLİR

Gazete Mayıs ayında New York'da görülmesi beklenen Halkbank davasına da değindi. Eski Halkbank Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın Borsa İstanbul'dan istifa edişini de değinen analizde Türkiye'nin uluslararası para transfer sistemlerine erişiminin tehdit altında olduğunu vurguluyor. 

Analize göre Halkbank olayına atıfta bulunan ismi gizli AB diplomatı şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, Trump'ın gerçekten Halkbank'ı umursamadığını düşünüyordu. Trump da tabii ki bu konuda Türkiye'ye bir yaptırım yapmadı. Ama Halkbank Biden'in umurunda. Biden ABD-Türkiye ilişkilerinde gücün kendisinde olduğunu biliyor. Erdoğan'ı iki aydır aramıyor. Şimdi Erdoğan Biden'den gelecek o telefonu bekliyor. 

Erdoğan sempatik Trump yönetimini Halkbank olayını çözmek ve sona erdirmek için kullanmalıydı. Ancak Erdoğan Halkbank olayının tamamen görmezden gelinebileceğine karar verdi.

Türkiye en bariz şekilde kusurlu olduğu bir masada bulunuyor. Biden, büyük bir gelişme olmadıkça Halkbank duruşmasına kadar onu aramayabilir. Bu büyük bir kriz. "

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.