Fitch  Türkiye gerçeğini açıkladı

Fitch Türkiye gerçeğini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye analisti, Rusya ve Ukrayna arasında çıkan çatışmaların ardından Türkiye ekonomisi için korkutucu açıklamalarda bulundu.

Fitch Ratings Direktörü ve Türkiye analisti Erich Arispe, zaten oldukça sıkıntılar içerisinde olan Türkiye ekonomi hakkında önemli çıkarımlarda bulunurken karşı karşıya kalacağı sıkıntıların yer aldığı bir analiz gerçekleştirdi.

Yönetilen kötü ekonomi Türkiye’yi enflasyon, faiz ve kur çıkmazına sokarken bir de sınırlarımız dışında yaşanan küresel kriziler ekonomiyi tehdit ediyor. Fitch Ratings Direktörü ve Türkiye analisti Erich Arispe son gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu çıkmazları ele alırken Rusya ve Ukrayna kaynaklı gelişmelerin, artan emtia fiyatlarının ithalat faturasını yükseltmesiyle 2022'de Türkiye'nin cari dengesini etkileyebileceğini öne sürdü.

Dünya gazetesine konuşan Erich Arispe, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından indirilen KDV’lerin orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisini ayağa kaldırmada faydasının olmayacağını söyledi. Merkez Bankası’nın faizi yüzde 14’te tutmasıyla ilgili de düşüncelerinin anlatan Arispe bir sonraki genel seçimler öncesinde ek parasal gevşeme ve ekonomik canlandırma önlemleri alınması riskinin yüksek olduğunu da belirtti.

UKRAYNA RUSYA SAVAŞI TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?

Gazeteci Elif Karaca’nın Rusya ve Ukrayna kaynaklı gelişmelerin Türkiye’nin turizm gelirleri ve dolayısıyla cari denge üzerinde ne gibi etkileri olur? Sorusuna cevap veren Arispe bu konuyla ilgili “Çatışmaların yoğunlaşmasının seyahatleri olumsuz etkileyeceğe benziyor. Rusya pazarının önemi göz önüne alındığında yaşanan gelişmeler, turizm sektöründeki toparlanmayı baskılayabilir.” Diye konuştu.

Ukrayna ve Rusya arasında çıkan sıcak çatışmaların emtia fiyatlarını etkilediğini belirten Arispe “Emtia fiyatlarındaki artış Türkiye'nin enflasyonla mücadelesine nasıl yansıyacak?” sorusuna işe söyle cevap verdi

Yüksek emtia fiyatları üretici fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken (Ocak ÜFE yaklaşık %94) enflasyon beklentilerinde devam eden bozulma, 2022 sonu enflasyon tahminimiz için yukarı yönlü bir risk oluşturuyor. Yüksek emtia fiyatları ayrıca, ekonomiye sağlanan desteklerin maliyetini de artırabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.