Gücümüz olsa İsrail'e müdahale ederiz ama

Gücümüz olsa İsrail'e müdahale ederiz ama

Gazze'deki soykırıma rağmen Türkiye'nin İsrail'le ticareti sürüyor. Muhalefet, çelik, çimento, gıda, silah parçalarından sonra Tel Aviv'in dikenli teli de Türkiye'den almasına sert tepki göstermesine rağmen, hükümet hala sessiz

. Ancak iktidar ortağı MHP'den dikkat çeken bir açıklama geldi. MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, "Elimizde gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz. Vallahi ederiz. Ama gücümüz yok. Maalesef elimizden kınamaktan öte bir şey gelmiyor” dedi.

İsrail Hamas'ın 7 Ekim'deki Gazze Tufanı saldırısını bahane ederek aynı gün Filistinlilere ölüm yağdırmaya başladı. Yaklaşık 5 buçuk aydan beri havadan, denizden ve karadan Gazze Şeridi'ne saldırılar düzenleyen İsrail, 31 binden fazla sivili katletti. Yaşanan katliamı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başvurusuyla Birleşmiş Milletler Adalet Divanı, hukuk önünde soykırım ilan etti ve İsrail'i de soykırım sanığı sandalyesine oturttu. Bu süreçte dünyanın zayıf tepkisi Tel Aviv yönetimini cinayetleri daha pervasızca işlemesine neden oldu. Müslüman ülkeler, İsrail'e karşı tavrını kınamanın ötesine geçiremedi.

ÇELİK, SİLAH, GÜBRE, YAKIT DİKENLİ TEL...

Meydanlardan vicdan sahiplerinin 'Ekonomik ambargo uygulayın' çağrıları havada kalırken, Müslüman ülkelerin İsrail'e gıda başta olmak üzere ihracata devam etmesi ise utanç tablosu olarak nitelendirildi. Türkiye'nin de bu süreçte İsrail'e ihracatı sürdürdüğü hatta katladığı resmi verilere yansıdı. KARAR'ın manşetlerine taşıdığı ve 'gemilerle utanç sevkiyatı' olarak eleştirilen ihracat kapsamında Türkiye'nin İsrail ordusunun ihtiyaç duyduğu bazı malzemeleri de sattığı ortaya çıktı. Malzemeler içinde silah parçaları, askeri teçhizatlar da yer aldı.

Yapılan gıda satışının ise en yüksek seviyede olduğu belirlendi. Türkiye'nin yaş sebze ve meyve satışında Ürdün ile birlikte ilk iki ülke arasında olduğu yine ihracat rakamlarına yansıdı. Geçen yıl kasım ayından aralık ayına yüzde 34,5 artan ihracat karşısında, ocak ayında düşüş yüzde 18 seviyesinde oldu. Şubat ayında yüzde 20’nin üzerinde artarak tekrar 422 milyon dolara yükseldi. Şubat ayındaki artışla beraber neredeyse savaş öncesi hacme yeniden geldi.

İKTİDAR SESSİZLİĞİNİ HALA KORUYOR

İsrail’e ihracatın sebze, meyve ve bazı askeri ekipman dışında çelik, gübre, yakıtın da satıldığı açıklandı. Muhalefet yapılan ticaretin sonlanması için meydanlarda, meclis salonlarında çağrılar yaptı. Muhalefet liderleri bir yandan soykırım devam ederken bir yandan gemilerle İsrail’le ticaretin yapılmasını utanç verici olarak niteliyor.

“Bu utancın sonlanması için gemilerle ticaret dursun” çağrısı yapıyor. İktidar ise şimdiye kadar suskunluğunu koruyor. İktidara yönelik tepkilerin sokak eylemine dönüştüğü bu günlerde Türkiye’nin İsrail’e dikenli tel de sattığı öğrenildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dış Ticaret İstatistiklerine göre, Türkiye, savaşın başladığı Ekim 2023’ten Ocak 2024’e kadar toplam 8 milyon liraya İsrail'e dikenli tel sattı. Dikenli tellerin İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Filistinlilere kapatmak için son günlerde kullandığı belirlendi.

AYNI ANDA 6 GEMİ MAL TAŞIYOR

İsrail ile yapılan ihracat ve ithalat Ramazan'da bile süren Gazze soykırımına rağmen sürerken, son ortaya çıkan belgelere göre sadece dün 6 gemi Tel Aviv'e malzeme taşıdı. Gazeteci Matin Cihan İsrail'e mal taşıyan gemileri rotaları ve fotoğraflarıyla paylaşarak şunları söyledi: “Türkiye'den yük alıp istikameti İsrail olan gemileri listeledim. Tam şu an (dün) 6 gemi yolda. Ne taşıyorlar? Çelik, çimento ve İsrail'in her ne ihtiyacı varsa. Yine Filistin'e dualar, İsrail'e gemiler yani. Kınamakla, lanet okumakla bir şey değişmiyor. Tezgah çalışıyor, dümen dönüyor.”

'İSRAİL'E MÜDAHALE EDERECK GÜCÜMÜZ YOK'

İktidarın bütün tepkilere rağmen İsrail'le ticarete yönelik sessizliği sürerken iktidar ortağı MHP'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Seçim çalışmalarına katılan MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk yaptığı konuşmada "Elimizde gücümüz olsa vallahi gider İsrail'e müdahale ederiz. Vallahi ederiz. Ama gücümüz yok. Maalesef elimizden çok fazla kınamaktan öte bir şey gelmiyor. Ama Cumhurbaşkanımızın söylediği güzel sözler var. Genel başkanımız da diyor ki: Mahşere kalmadan İsrail boğulacak" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.