ABD Bizim üzerimizden yetkisi yoktur

ABD Bizim üzerimizden yetkisi yoktur

Çin dışişleri bakanlığı, Washington'un Pekin'in Rusya'yı Ukrayna krizini geri adım atmaya ve gerilimi düşürmeye zorlama yükümlülüğü olduğunu söylemesinin ardından ABD'nin Asya ülkesine devlet egemenliğine ve toprak bütünlüğüne nasıl saygı duyacağını söyle

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin'in Rusya üzerindeki "önemli etkisini" Başkan Vladimir Putin'i geri adım atmaya ve Ukrayna'daki mevcut krizi azaltmaya çağırmak için kullanması gerektiğini söyledi.

Ayrıca hem Moskova'yı hem de Pekin'i yeni “son derece liberal olmayan” bir dünya düzeni yaratmak için birlikte çalışmakla suçladı.

Price'ın yorumları, Putin'in televizyonda ulusuna hitaben yaptığı bir konuşmada, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde “Kiev rejimi tarafından sekiz yıldır zulüm ve soykırıma maruz kalan insanları savunmak” için “özel bir askeri operasyon” emri vermesinden sadece bir gün önce geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying Perşembe günü daha sonra yaptığı açıklamada, Price'ın sözlerini sert bir dille eleştirdi ve Washington'un Çin'e devlet egemenliğine ve toprak bütünlüğüne nasıl saygı duyulacağı konusunda ders verecek konumda olmadığını söyledi.

df8e2c7e-7773-499a-a792-04e565929f85.jpg

“Korkarım ABD tarafı, Çin'e bir devletin ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne nasıl saygı duyulacağı gibi şeyleri nasıl yapacağını söylemeye yetkin değil. Çin halkı, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğü konusunda çok gerçek ve derin anlayışa ve duygulara sahiptir” dedi.

Hua, Çin'in kendisinin "Sekiz Kuvvetli Müttefik Kuvvetler ve yabancı güçlerin" sömürgeci işgallerinin kurbanı olduğunu ve egemenliğinin kaybedilmesiyle ülkenin nasıl aşağılandığına ve yaklaşık 20 yıl önce büyükelçiliğinin nasıl aşağılandığına dair son derece acı bir hatırası olduğunu söyledi. Eski Yugoslavya'da NATO savaş uçakları tarafından bombalandı ve üç Çinli gazetecinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu.  

“Bugüne kadar NATO'nun Çin halkına hala bir kan borcu var. Ve bugün Çin, Çin'in iç işlerine kasten müdahale eden ve Sincan, Hong Kong ve Tayvan ile ilgili konularda Çin'in egemenliğini ve güvenliğini baltalayan birkaç sözde müttefikiyle birlikte ABD'den gelen gerçek tehditlerle karşı karşıya” dedi.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü ayrıca, Çin ve Rusya'nın stratejik iletişim ve koordinasyonu artırmak, BM'nin uluslararası ilişkilerde merkezi bir koordinasyon rolü oynadığı uluslararası sistemi ve amaçlar ve ilkeler de dahil olmak üzere uluslararası yasalara dayalı uluslararası düzenleri sıkı bir şekilde desteklemek için çalıştıklarını vurguladı. BM Şartı'ndan.

Hua, “Bu aslında sorumluluk duygusunu ortaya koyuyor ve uluslararası stratejik güvenliğin korunmasında olumlu faktörleri temsil ediyor” dedi. 

Moskova, NATO'nun doğuya doğru genişlemesini kendi güvenliğine doğrudan bir tehdit olarak görüyor. Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağının garantisi de dahil olmak üzere, gerilimleri azaltmak için bir dizi güvenlik önerisi öne sürdü, ittifakın başlatıcı olmadığını söylediği bir talep.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.