Azerbaycan'ın İran Elçiliği'ne silahlı saldırı

Azerbaycan'ın İran Elçiliği'ne silahlı saldırı

Azerbaycan'ın İran Büyükelçiliği'ne saldırı gerçekleşti.. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre saldırıda bir kişi öldü. Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi saldırganın yakalandığını duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bir saldırganın Azerbaycan'ın İran'daki büyükelçiliğinin önündeki nöbetçi kulübesine ateş açması sonucu bir kişinin öldüğünü, iki kişinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, "Saldırgan nöbetçi kulübesinden içeri girerek Kalaşnikof saldırı tüfeğiyle güvenlik şefini öldürdü" denildi. 

k3-377.jpg

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Jeyhun Bayramov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan hain saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını, Türkiye'nin Can Azerbaycan’ın her daim yanında olduğunu vurguladı. 

Bakan Çavuşoğlu, hayatını kaybeden Büyükelçilik görevlisi için başsağlığı, yaralılara acil şifalar diledi. 

Çavuşoğlu, "Can Azerbaycan'ın yanındayız" dedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova da saldırıya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Azerbaycan büyükelçiliğine düzenlenen ve bir güvenlik görevlisinin öldüğü saldırının şokunu yaşıyoruz. Azerbaycanlı meslektaşlarımıza başsağlığı ve desteklerimizi sunuyoruz" denildi.

SALDIRI ANININ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Azerbaycan İran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının görüntüleri ortaya çıktı.

TAHRAN POLİS KOMUTANINDAN AÇIKLAMA

Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi bu sabah Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı yapan şahısın gözaltına alındığını açıkladı. Rahimi "saldırganın iki çocuğu ile birlikte elçilik binasına girdiği ve görünüşe göre saldırı motivasyonunun şahsi olduğunu" iddia etti. 

"KALLEŞÇE SALDIRI"

Prof. Dr. Aygün Attar, "İran’da Can Azerbaycan‘ın büyükelçiliğine kalleşçe saldırı yapılmış. Koruma hizmetinin reisi Orhan Askerov şehit olmuş. Yaralılar var." açıklamasını yaptı.

BÜYÜKELÇİLİK TAHLİYE EDİLECEK

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Tahran Büyükelçiliğine yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınadıklarını, İran hükümetinden saldırgan ve azmettiricilerin belirlenmesini istediklerini belirterek "Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor." dedi.

Hacızade, "Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor" diye konuştu.

İRAN'DA YABANCI BÜYÜKELÇİLİKLERE SALDIRI GEÇMİŞİ KABARIK

Olayda İran istihbaratının parmağı olup olmadığı da net değil. Ancak İran'ın yabancı büyükelçiliklere yönelik saldırı geçmişi kabarık. 4 Kasım 1979'da ABD'nin Tahran Büyükelçiliği işgal edilmişti. Silahlı gruplar 52 kişiyi 444 gün boyunca rehin tutmuştu. 2016'da Tahran ve Meşhed'deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ve konsolosluğuna saldırılar yapıldı.

27 OCAK, İLK TÜRK DİPLOMATIN ŞEHİT EDİLMESİNİN YIL DÖNÜMÜ

27 Ocak, ilk Türk diplomatının Ermeniler tarafından şehit edilmesinin 50. yılı. Ermeni Gürgen Yanıkyan, 27 Ocak 1973'te Amerika Birleşik Devletleri'nde bir Türk diplomata terör saldırısı düzenledi. Türk Büyükelçisi Mehmet Baydar ve Bahadır Demir'i Santa Barbara'daki Baltimore oteline davet ederek oradaki terör saldırısını gerçekleştirdi. 27 Ocak 2020 tarihinde İran'daki Azerbaycan büyükelçiliği binasınının önüne terörist Yanukyan'ın fotoğrafı asılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi:

"Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne bu sabah düzenlenen silahlı saldırıyı lanetliyoruz. Bu saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçilik personeline Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

Geçmişte benzer saldırılara maruz kalmış olan Türkiye, Azerbaycan halkının acısını derinden paylaşmaktadır.

Bu alçak saldırının sorumlularının derhal bulunarak adalete teslim edilmeleri ve tekrarının yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.

Kardeş Azerbaycan asla yalnız değildir. Azerbaycan’a desteğimiz her zaman olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz devam edecektir."

ALİYEV'DEN KINAMA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın İran elçiliğine yapılan silahlı saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu terör saldırısını kınıyorum" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.