Başbakan Truss duyurdu: Yeni yöneticimiz Kral 3. Charles

Başbakan Truss duyurdu: Yeni yöneticimiz Kral 3. Charles

Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe'nin ölümünün ardından İngiltere'nin yeni başbakanı Truss, "Yeni yöneticimiz kral üçüncü Charles" dedi. Öte yandan dünya liderleri peş peşe mesajlar yayınladı.

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçe'nin vefatının ardından İngiltere Başbakanı Liz Truss açıklamalarda bulundu. Truss, "Yeni yöneticimiz kral üçüncü Charles" dedi.

Truss'ın açıklamaları şöyle;

"İngiltere bugün onun sayesinde çok büyük bir ülke ve modern, dinamik bir ulus oluşturdu. İstikrarın sembolü oldu, ihtiyaç duyduğumuz gücü bize verdi. 70 yıl boyunca gururla ve zerafetle hükmetti. Daha bu hafta kendisi bütün görevlerini yerine getirmeye devam etti ve onun yönetimi içindeki 15'inci başbakan olarak beni atama zerafetini gösterdi. Bugün büyük bir kayıp yaşıyoruz. Arkasında büyük bir miras ve isim bıraktı. Yeni yöneticimiz kral üçüncü Charles"

Kraliçe Elizabeth’in ölümünün ardından yayınlanan mesajlar şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

"Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını bugün üzüntüyle öğrendim. Kraliyet Ailesi ile dost ve müttefik Birleşik Krallık halkı ve hükûmetine en içten taziyelerimi sunuyorum."

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu

"Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını üzüntüyle öğrendim. Yaşamının son gününe kadar çalışan, nice tarih olayına ve dünyadaki değişimlere tanık olan değerli devlet insanını saygıyla anıyor, Kraliyet Ailesi ile Birleşik Krallık halkına başsağlığı diliyorum."

İskoçya Başbakanı Sturgeon

"Majesteleri Kraliçe Elizabeth'in ölümü Birleşik Krallık, İngiliz Milletler Topluluğu ve dünya için son derece üzücü bir an. Hayatı olağanüstü bir özveri ve hizmetle geçti. İskoçya halkı adına, Kral ve Kraliyet Ailesine en derin taziyelerimi iletiyorum"

Galler Başbakanı Drakeford

"En uzun süre tahtta kalan hükümdarımız olarak, Britanya Monarşisinin değerlerini ve geleneklerini sıkı bir şekilde destekledi. Galler halkı adına, bu üzücü zamanda Majestelerinin ailesine en derin taziyelerimizi sunuyorum"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

"Liderliği ve bağlılığı nedeniyle dünya çapında takdir edilen Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’in vefatından dolayı derinden üzüldüm. Benim için iyi bir arkadaştı. BM’nin onlarca yıllık değişimi boyunca güven verici bir varlık gösterdi. Onun ömrü boyunca sarsılmaz bağlılığı hep hatırlanacak"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

"Kraliçe II. Elizabeth, İngiliz ulusunun devamlılığını ve birliğini 70 yıldan uzun bir süre boyunca sağladı. Fransa’nın bir dostu, ülkesinde ve asrında kalıcı bir iz bırakan, kalplerin Kraliçesini anıyorum"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

"Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünden derinden üzüldüm. 70 yılı aşkın bir süredir özverili liderliğin ve kamu hizmetinin örneklerini oluşturdu. Kraliyet Ailesine, NATO Müttefiklerimiz Birleşik Krallık, Kanada ve İngiliz Milletler Topluluğu halkına en derin taziyelerimi sunuyorum’’

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden

"Sürekli değişimlerin yaşandığı bir dünyada Kraliçe'nin istikrarlı varlığı, onsuz bir ülkeyi hiç görmeyenler de dahil olmak üzere Britanyalı nesiller için bir rahatlık ve gurur kaynağıydı"

ABD eski Başkanı Trump

Melania ve ben, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in kaybını öğrenmekten büyük üzüntü duyuyoruz. Ailemiz ve Amerikalılarla birlikte, bu büyük üzüntü ve keder sürecinde Kraliyet Ailesine ve Birleşik Krallık halkına en içten taziyelerimizi gönderiyoruz. Kraliçe Elizabeth'in tarihi ve olağanüstü hükümdarlığı, Büyük Britanya için muazzam bir barış ve refah mirası bıraktı. Liderliği ve sağlam diplomatik yeteneği, Amerika Birleşik Devletleri ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle ittifaklar sağladı ve geliştirdi. Ülkesine olan sadakati ve hemşehrilerine olan sarsılmaz bağlılığıyla her zaman hatırlanacak.

Kanada Başbakanı Trudeau

"Kanada'yı en uzun süre yöneten hükümdarın kaybını öğrenmekten üzgünüz."

İsrail Başbakanı Yair Lapid

"İsrail halkı adına başsağlığı dileklerimi sunuyorum. Kraliçe ardında benzersiz bir liderlik ve hizmet mirası bıraktı."

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy

"Ukrayna halkı adına en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum"

İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson

"Herkes çok derin, kişisel bir kayıp hissi yaşıyor"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.