Biden, Rusya'ya yeni sert yaptırımlar getirdi

Biden, Rusya'ya yeni sert yaptırımlar getirdi

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde "özel bir askeri operasyon" başlatmasının ardından Rusya'ya yeni sert yaptırımları açıkladı.

Perşembe günü erken saatlerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin "Kiev rejimi tarafından sekiz yıldır zulüm ve soykırıma maruz kalan insanları savunmak" için operasyon emri verdi.

Günün ilerleyen saatlerinde Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Biden, yaptırımların Rusya üzerinde uzun vadeli bir etkisi olması ve ABD ve müttefikleri üzerindeki etkisini en aza indirmesi gerektiğini söyledi. 

"Putin bu savaşı seçti. Ve şimdi o ve ülkesi sonuçlarına katlanacak" diyerek, "hem hemen hem de zaman içinde Rus ekonomisine ciddi maliyetler getirecek" bir dizi önlem ortaya koydu.

Biden, teknoloji üzerindeki ihracat bloklarını içeren yaptırımların Rusya'nın dolar, euro, sterlin ve yen cinsinden iş yapma kabiliyetini sınırlayacağını söyledi.

ABD başkanı ayrıca Rus bankalarına ve "milyarderlere" ve Kremlin'e yakın ailelerine yaptırım uyguladı.

Ayrıca, ülkenin savunma bakanı da dahil olmak üzere Belarus'taki bireylere, ülkenin Rus saldırısını kolaylaştırmadaki rolü olduğunu söylediği için yaptırımlar uyguladı.

8508e9b0-61fd-4c83-b4b7-dcdef417c3aa.jpg

Ek olarak Biden, NATO'nun doğu kanadına yeni bir kara ve hava kuvvetleri konuşlandırılacağını duyurdu, ancak "kuvvetlerimiz çatışmaya dahil değil ve olmayacak" dedi.

"Güçlerimiz Ukrayna'da savaşmak için Avrupa'ya gitmiyor, NATO müttefiklerimizi savunuyor ve doğudaki müttefiklere güvence veriyor."

ABD başkanı ayrıca, Almanya'ya gönderilmek üzere beklemeye alınan birliklere yetki verdiğini söyledi.

Biden, bunun tüm Avrupa için tehlikeli bir an olduğunu kaydetti ve NATO'nun ek tedbirleri belirlemek için Cuma günü toplanacağını da sözlerine ekledi.

Biden, "Kimse yaptırımların bir şey olmasını engellemesini beklemiyordu. Bu zaman alacak. Kararlılık göstermeliyiz. Ne olacağını biliyor" dedi.

ABD başkanı, yeni yaptırımların enerji fiyatları üzerindeki etkilerini sınırlamak için çalıştığını söyleyerek ABD'de artan gaz fiyatlarına işaret etti.

ABD'nin müttefikleriyle birlikte Stratejik Petrol Rezervinden varilleri serbest bırakmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Bunun zor olduğunu ve Amerikalıların şimdiden canının yandığını biliyorum” dedi. "Amerikan halkının benzin pompasında hissettiği acıyı sınırlamak için elimden gelen her şeyi yapacağım."

Petrol ve gaz şirketlerini fiyatları yükseltmek için bu anı "sömürmeye" karşı uyardı.

Biden, Putin'in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini bağımsız olarak tanımasının ve Donbas bölgesine asker göndermesinin ardından Pazartesi günü daha sınırlı bir yaptırım paketi açıklamıştı.

Tanıma, Putin'in doğu Ukrayna'yı "yabancı güçler tarafından yönetilen" "eski Rus toprakları" olarak adlandırdığı bir konuşmanın ardından geldi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.