Çin basını: Türk Devletleri Teşkilatı Çin için tehlike

Çin basını: Türk Devletleri Teşkilatı Çin için tehlike

Çin Komünist yönetimi 12 Kasım 2021'da İstanbul'da Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan devletlerince kurulan Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) hem Çin hem de bölgesel istikrar için tehdit oluşturduğunu iddia etti.

Çin Komünist Partisi'nin Global Times gazetesi, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) ilanının ardından konu ile ilgili olarak dikkat çeken ve çarpıcı bir haber analiz yayınladı.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’nin (UYHAM) aktardığına göre; söz konusu makalede, Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Rus, Doğu Avrupa ve Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü Araştırmacısı ve öğretim üyesi olan Doç. Dr. Yang Jin'in konu ile ilgili yazısı temel olarak alınıyor ve Yang Jin'in konu ile ilgili çalışmalarından alıntılar içeriyor.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI (TDT) BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN BİR TEHDİT

ÇKP'nin yayın organı Global Times'ta, "Türk Devletleri Teşkilatı"nı bölgesel istikrar için bir tehdittir" başlığı ile yayınlanan ve Çin yönetiminin resmi görüşünü yansıtan makalede şu ifadeler yer alıyor:

"Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi Türk devletlerince 2009 yılında kurulan "Türkçe Konuşan Ülkeler Konseyi" veya "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi" adlarını taşıyan örgütün adı, bu yıl 12 Kasım'da İstanbul'da yapılan Devlet Başkanları zirvesinde bu örgütün son resmi ismi Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.

Daha önce adı Türkçe Konuşan Ülkeler/Türk Devletleri Konseyi olan örgütün "Türk Devletleri Teşkilatı olarak değişmesi ve üye ülke sayısının artması, bu birliğin siyasi birlik düzeyine yükseltildiği anlamına gelmektedir. Örgütün adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesinin Pan-Türkizim ideolojisinin yeniden canlandığının bir göstergesidir.

"Türk" ismi aslında tarihsel bir kavramdır. Tarihteki "Türk" kavramı, günümüz Türkiye'sinin halklarından ve günümüzün Türkçe konuşan ülkelerinden farklıdır. Ankara'nın bu kavramı pazarlamak için bu örgütün öncülüğünü yapması, bu ülkenin ileriye dönük politik bir iç güdüsü, hedefi ve siyasi bir iradesinin olduğunu göstermektedir. Ankara, "Türk" kavramını teşvik ederek komşuları ve Orta Asya ülkeleri ile ilişkilerini daha da güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI BÖLGEDEKİ ETNİK GERİLİMİ TIRMANDIRABİLİR

ÇKP'nin resmi düşüncelerini yansıtan Çin devlet gazetesi Global Times, haber yorumunu şu cümlelerle sürdürdü: İstanbul'da kurulduğu bildirilen ve ilan edilen bu örgüt (Türk Devletleri Teşkilatı) bölgedeki etnik gerilimleri tırmandırabileceği ve bölgenin istikrar ve güvenliğini tehdit edeceği ve aşırılıkçı Türk milliyetçiliği fikrini yayarak istikrarsızlık yaratabileceği tehlikesi taşımaktadır. Daha da önemlisi ise, bu Örgüt Rusya ile Türkiye arasındaki rekabeti ve gerilimi artıracaktır.

"UYGURLAR TÜRK DEĞİLDİR!" İDDİASINI BİR KEZ DAHA TEKRARLADI

Çin işgal yönetiminin resmi sözcüsü konumundaki Global Times gazetesi bu haber analizinde Çin yönetiminin yıllardan beri hiç bir tarihsel ve bilimsellik değeri taşımayan ve tarihi gerçeklere tamamen aykırı ve ÇKP Şöveniziminin sapkın fikirlerinin kaynağı olan Çin'in işgalindeki Doğu Türkistan'da (sözde Uygur Özerk Bölgesi'nde) yaşayan Uygurların Türklerle aynı etnik gruptan olmadığına dair iddiaları bir kez daha tekrarlayarak haber yorumunu şöyle sonlandırıyor: Uygurların Türklerle aynı etnik gruptan olduğuna dair iddiaları var. Bu iddialar tamamen yanlıştır. Doğu Türkistan (Sözde Xinjiang) antik çağlardan beri değişik etnik halkların birlikte yaşadığı bir bölge olmuştur.

Uygurlar, Türk dil ailesinden olan bir dili konuşurlar. Ama Türkiye ile hiç bir şekilde alakaları yoktur. Çin yönetimi, Türk Devletleri Teşkilatı'nın tekrar ortaya getirdiği Pan-Türkizm ve Pan-İslamizim ideolojilerine karşı her zaman tetikte olmalıdır. Türk Devletleri Teşkilatı ve benzer oluşum ve akımların çoğalması, Çin'i bölmeye çalışan bazı bölücü unsurlara, aşırılık yanlılarına ve ayrılıkçılara ilham verebilir."

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.