İran'ın füze depoları yerin 500 metre altına inşa edildi.

İran'ın füze depoları yerin 500 metre altına inşa edildi.

İran'ın ulusal televizyonuna konuşan General Hacızade, "İran'da füze deposu olmayan çok az şehir var. İran'ın füze şehirleri yerin 500 metre altında." dedi.

TAHRAN, 05 Kasım (MNA) - İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, İran'ın her şehrinde bir füze stokunun bulunduğunu, İran'ın füze depolarının yerin 500 metre altına inşa edildiğini söyledi.

İran'ın ulusal televizyonuna konuşan General Hacızade, "İran'da füze deposu olmayan çok az şehir var. İran'ın füze şehirleri yerin 500 metre altında." dedi.

"Füze şehirlerimizin sayısı o kadar fazla ki, tespit edilirlerse (düşmanlar) onlara karşı koyamayacaklar. Gördüğünüz şey bir buzdağının ucu gibi," diye ekledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı, "İran'ın füze tünelleri son model casus radarlarını yoruyor" dedi.

İran'ın Füze Cephaneliği Tablosu

İran'ın füze cephaneliği Orta Doğu'daki en büyük ve en çeşitli cephaneliktir. 2022'de, ABD Merkez Komutanlığı'ndan General Kenneth McKenzie, İran'ın "3.000'den fazla" balistik füzeye sahip olduğunu belirtti. Bu, ülkenin büyüyen kara saldırısı seyir füzesi gücünü içermiyor. İran, füzelerinin hassasiyeti ve doğruluğu konusunda son on yılda önemli gelişmeler kaydetti ve bu da onları giderek daha güçlü bir konvansiyonel tehdit haline getiriyor. Hassasiyet ve doğruluğa odaklanma, 2015 yılında ilk kez kamuoyuna açıklanan 2.000 km'lik kendi kendine dayatılan bir füze menzili sınırıyla birlikte geldi. Ancak İran, sınırı istediği zaman terk edebilir ve aslında daha hafif bir savaş başlığıyla donatıldığında neredeyse kesinlikle daha uzun menzillere ulaşabilecek bir sistem olan Khorramshahr'ı konuşlandırdı. Son olarak, sıvı yakıtlı füzelere erken dönemde güvenmesine rağmen, İran o zamandan beri katı yakıtlı füzeler geliştirmeye daha fazla vurgu yaptı. Bu eğilim muhtemelen devam edecektir. 

Birçok İran füzesi doğası gereği nükleer yük taşıma kapasitesine sahiptir ve bu uzun zamandır uluslararası bir endişe kaynağıdır. Örneğin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararı, İran'ı sekiz yıllık bir süre boyunca "nükleer silah taşıma kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmış balistik füzelerle ilgili herhangi bir faaliyette bulunmamaya" çağıran bir ifade içeriyordu. Bu çağrı, BM'nin İran'ın füze teknolojisi tedarikine ilişkin kısıtlamaları ve füze geliştirmeyle ilgili kuruluşlara yönelik hedefli yaptırımlarla birlikte Ekim 2023'te sona erdi. Ancak kısıtlamalar yürürlükteyken bile İran, doğası gereği nükleer savaş başlığı taşıyabilen çok çeşitli füzeler ve daha uzun menzilli balistik füzelerle aynı teknolojilerin çoğunu kullanan uzay fırlatma araçları (SLV'ler) geliştirmeye devam etti.

İran, 2017'den bu yana, 2020'de ABD güçlerine ev sahipliği yapan Irak üslerine düzenlenen balistik füze saldırısı da dahil olmak üzere, birden fazla kez savaşta füze kullandı. İran ayrıca, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki sivil hedefleri vurmak ve daha yakın zamanda Kızıldeniz'den geçen ticari gemileri taciz etmek için bunları kullanan Yemen'in Husi isyancıları gibi vekillerine füzeler transfer etti. Ayrıca, bunları Rusya'ya satmayı düşündüğü iddia ediliyor. 

Aşağıdaki tablo, nükleer silah taşıma aracı olarak veya üsler veya altyapı gibi yüksek getirili hedeflere karşı konvansiyonel saldırılar için kullanılması en muhtemel olan İran füzelerinin yetenekleri hakkında kamuoyunda bilinen, iddia edilen veya tahmin edilenleri ortaya koymaktadır. Tabloda bir füzenin ismine tıklandığında yeni sekmede o füzenin görseli açılacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.