İsrail'de asker sıkıntısı başladı.

İsrail'de asker sıkıntısı başladı.

Gazze ve Lübnan savaşının gerginliği ve kayıplar nedeniyle 'İsrail'in askerleri tükeniyor

Gazze ve Lübnan savaşının gerginliği ve kayıplar nedeniyle 'İsrail'in askerleri tükeniyor

İsrail işgali, yedek askerlerin uygun tazminatlar olmaksızın uzun süre kalması nedeniyle personel sıkıntısı çekiyor.

Gazze'ye karşı savaşın başlamasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen, İsrail işgal güçleri yedek birliklerinde ciddi bir gerginlikle boğuşuyor , Lübnan'daki yeni cephe de dahil olmak üzere birçok cephede operasyonları yönetirken asker alımında zorluklarla karşılaşıyor.

İsrail ordusu, Mescid-i Aksa Taşkını Harekatı'ndan bu yana yaklaşık 300 bin yedek askeri seferber etti; bunların yüzde 18'ini 40 yaş üstü erkekler oluşturuyor ve bu erkekler genellikle zorunlu hizmetten muaf tutuluyor.

Bu, bu yaşlı yedek askerlerin uzun süreli görevlendirmelere çağrılması nedeniyle önemli bir gerginlik yarattı. İsrail işgali altında, askerlik hizmeti 18 yaşından itibaren zorunludur ve belirli dini gruplar ve tıbbi ertelemeler gibi belirli muafiyetler vardır.

İsrail işgali iki cephede savaş yürütüyor: Biri Gazze'de diğeri Lübnan'da. Gazze'de yüzlerce asker hayatını kaybetti ve 30 Eylül'de başlayan Lübnan işgalinde onlarcası daha hayatını kaybetti. Ancak Hizbullah tarafından gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonlarda kaç askerin hayatını kaybettiği belirsiz.

Yedek askerler uzun süreli görev deneyimi yaşadı, bazıları altı aya kadar hayatlarına dönemedi. Bazı durumlarda, bu uzun süreli hizmetin etkisi yedek askerlerin geçim kaynakları için yıkıcı oldu. AFP'ye anonim olarak konuşan iki çocuk babası , uzun süreli hizmeti nedeniyle işini kaybettiğini bildirdi.

İsrail askerleri için ağır maliyetler

Özellikle serbest çalışanlar savunmasız durumda, çünkü savaş birçok kişiyi hükümetin yedek askerlere sağladığı asgari gelir garantilerine rağmen işlerini kapatmak zorunda bıraktı.

Uzun süren savaş, İsrail işgali içinde , birçoğu geleneksel olarak askerlikten muaf tutulan ultra-Ortodoks Yahudilerin askere alınması konusunda kamuoyunda yeniden tartışma başlattı . Ağustos ayında, IOF'nin tarihi olarak askerlikten muaf tutulan genç ilahiyat öğrencileri için çağrıları başlatmasıyla askeri üslerin dışında protestolar patlak verdi.

İşgal bölgesindeki Yahudi nüfusunun yaklaşık %14'ünü ultra-Ortodokslar oluşturuyor ve bu da 1,3 milyon kişiyi oluşturuyor. Askerlik çağındaki 66.000 kişi ise şu anda askerlikten muaf tutuluyor.

Tevrat eğitimi alan yeşiva öğrencileri için muafiyet 1948'den beri geçerli olsa da, Yüksek Mahkeme Haziran ayında hükümetin yasal bir çerçeve olmadan bu muafiyetleri sürdüremeyeceğine karar verdi.

Şas Partisi lideri Aryeh Deri de dahil olmak üzere ultra-Ortodoks siyasi liderler, yıl sonundan önce muafiyetin korunması için yasa çıkarılması yönünde çaba harcıyor.

'İsrail' can kayıplarını eksik bildiriyor

İsrailli muhalif lider Yair Lapid, Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail soykırım savaşının başlangıcından bu yana yaklaşık 12 bin işgalci İsrail askerinin yaralandığını veya öldürüldüğünü, savaşın daha sonra Batı Şeria'ya ve Lübnan'la kuzey cephesine yayıldığını söyledi.

Lapid, İsrail televizyonu Channel 12'ye yaptığı açıklamada, "On bir bin asker yaralandı ve 890 kişi öldü" dedi ve Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki mevcut işgal hükümetinin liderliği "hiçbir şey yapmazsa" İsrail ordusundaki ölü ve yaralı asker sayısının artmaya devam edeceğini vurguladı. 

"Bunun olmadığını söyleyemeyiz. 11.000 askerin yaralandığı ve 890 askerin öldüğü göz ardı edilemez," diye haykırdı Lapid.

Quds Haber Ağı'na göre Lapid, ordunun gerçek can kaybı rakamlarını gizlediğini vurgulayarak, " Alternatif gerçekleri ne kadar kabul edeceğimiz konusunda bir sınır var " dedi ve verdiği rakamların "doğru" olduğunu ekledi.  

Lapid ayrıca, "Bu veriler hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, Tel HaShomer, Ichilov, Rambam hastanelerine gitmelisiniz" ifadesini de kullandı.

Haredim'in %4'ten azı hizmete katıldı

İsrail Ordu Radyosu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Haredi alım sürecine ilişkin ön verilerin, geçen Temmuz ayından bu yana Haredi gençlerine verilen 3.000 alım emrinin yüzde 4'ünden azının bireylerin askere alınmasıyla sonuçlandığını gösterdiğini bildirdi.

Haredim'in işe alınmasıyla ilgili yorum yapan İsrail Beyteinu partisinin başkanı Avigdor Lieberman, hükümeti durumla başa çıkma biçimi nedeniyle eleştirdi. Haredi gruplarının işe alım yasasına karşı çıkışını ve buna uymamalarını vurguladı. Lieberman, "ordunun yasayı ihlal ettiğini" ileri sürdü ve " Gallant'ın yasanın herkese uygulanmasını sağlaması gerektiğini " vurguladı.

Lieberman, İsrail web sitesi Ynet'e "Hükümet normal hizmeti dört ay, yedek hizmeti ise bir yıl uzattı" dedi . " Artık kotalar, hedefler ve muafiyetler yok - bir kişi, bir askerlik" diye ekledi ve "tüm kota sisteminin sona ermesi gerektiğini" vurguladı. 

Hem Genelkurmay Başkanı'nın hem de "Yolsuzlukla Mücadele Otoritesi" başkanının yasaya uymasını beklediğini ekleyerek, "Likud seçmenlerinin ve dindar Siyonistlerin büyük çoğunluğu herkes için tek bir askerlik yasası destekliyor. Nasıl ilerleyeceğimizi ve bir karar vereceğimizi hiç bilemedik - meselenin özü bu." dedi.

Buna karşılık, Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi başkanı Yuli Edelstein, Yedioth Ahronoth'a , "Pozisyonumu değiştirmedim. Başından beri, ya bir askerlik yasası çıkar ya da hiçbir şey çıkmaz dedim. Hem IDF hem de Haredim ile görüşüyorum." dedi. 

Ordunun sayısal açığı kapatması gerektiğini belirten Kalın, "Ordu 10 bin asker istiyor ama sadece 3 bini kabul ediyor." dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.