İsrail'den yeni Arap müttefikleri için tuzak! Hangi ülkeleri içeriyor?

İsrail'den yeni Arap müttefikleri için tuzak! Hangi ülkeleri içeriyor?

İsrail, Basra Körfezi’ndeki yeni Arap müttefiklerine özel bir güvenlik düzenlemesi yapmayı önerdi. Bazı kesimler bu hamleyi desteklerken, bazıları ise şüpheyle yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Siyonist İsrail’in Savunma (Savaş) Bakanı Benny Gantz, bir tuzak hamlesi gibi görünen bir adımla, İsrail’in İran’la ilgili ortak endişeleri paylaşan Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinden bazılarıyla “özel bir güvenlik anlaşması” kurmayı planladığını açıkladı.

İsrail-Gazze sınır kapısına yaptığı ziyaret sırasında Gantz, İsrail'in Basra Körfezi'deki bazı Arap ülkeleriyle bir savunma anlaşması yapmayı düşündüğünü ancak güvenlik bağlarının sürdürüleceğini söyledi.

BAŞROLLERDE YİNE BAE, BAHREYN VE SUUDİ ARABİSTAN

Gantz, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bunun bir savunma paktı olacağını sanmıyorum ama ilişkimiz olan her ülke ile savunma bağlarını geliştireceğiz. Bir özel güvenlik düzenlemesi oluşturma sürecimiz var ve bu düzenleme dahilinde ilişkilerimizi devam ettirebilir ve geliştirebiliriz." dedi.

,

Öte yandan Gantz, böyle bir düzenlemenin neleri içereceği konusunda ayrıntılara girmeyi reddetti. Gantz bu düzenleme hakkında ayrıntı vermedi. Ancak İsrail'in devlet televizyon kanalı i24NEWS'in geçen hafta yer verdiği yorumlarda, "Tel Aviv şu anda Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile dört uluslu bir savunma ittifakı kurma konusunda görüşmelerde bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.

HER HAMLENİN BAHANESİ "İRAN"

İsrail kanalı, kurulması iddia edilen savunma ittifakının muhtemel bir İran tehdidine, özellikle de nükleer programına ve bölgedeki nüfuzuna karşı bir yanıt olduğunu söyledi.

Bu hafta başlarında, İsrail'e büyükelçi atayan Birleşik Arap Emirlikleri'ne yakın medya kuruluşları, İsrail'in "özel güvenlik anlaşması" hamlesine karşı destek verici yorumlarda bulunurken şu yorumları yaptı:

"Arap devletlerinin Basra Körfezi bölgesinde bir İsrail askeri varlığına ihtiyacı var, bu da bölgede sert bir İran tepkisine sebep olarak gerilimi daha da tırmandırabilecek bir hamle."

Öte yandan, Al-Arab gazetesi ise İsrail'in hamlesini eleştirerek, "Hedef yalnızca caydırıcılık sağlamaksa, bölge ülkelerinin ek bir askeri varlığa ihtiyacı yoktur." yorumu yapıldı.

İRAN, YENİ MÜTTEFİKLERİ UYARDI!

İran, Arap komşularına tehdit oluşturmadığının altını çizerek muhtemel tehdit oluşturma spekülasyonları reddederek, İsrail'in yeni müttefiklerini, İran'a zarar verme amaçlı İsrail ile herhangi bir askeri veya güvenlik işbirliğine karşı uyardı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BAE'yi İsrail'e İran'ın kapısında bir yer vermemesi konusunda uyararak, "Birleşik Arap Emirlikleri yöneticileri, İslam ve İran düşmanlarına yakınlaşarak kendileri için bir güvenlik satın alabileceklerini düşünürlerse yanlış yöne gittiklerini bilmelidirler." açıklamasını yaptı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.