Krizin çözümünde öncü rol oynayacağız

Krizin çözümünde öncü rol oynayacağız

Suudi Arabistan'da bir araya gelen diplomatlar, Suriye’nin izolasyonunu hafifletmeyi amaçlayan müzakerelerden sonra, Arap ülkelerinin krize çözüm bulma çabalarında öncü bir rol oynaması gerektiği konusunda anlaştı.

Suudi Arabistan'da bir araya gelen diplomatlar, Suriye’nin izolasyonunu hafifletmeyi amaçlayan müzakerelerden sonra, Arap ülkelerinin krize çözüm bulma çabalarında öncü bir rol oynaması gerektiği konusunda anlaştı.

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanında Mısır, Irak ve Ürdün'den üst düzey diplomatlar, Suudi Arabistan’ın talebi üzerine bir araya geldi.

‘İSTİŞARELER YOĞUNLAŞTIRILACAK’

Toplantının ardından Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamada, "Krizi sona erdirme çabalarında Arap liderliğinin öneminin" vurgulandığı belirtilirken, "Bu rol için gerekli mekanizmaların" tartışıldığı ve "bu çabaların başarısını sağlamak için Arap ülkeleri arasındaki istişarelerin" yoğunlaştırılması konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, en son dışişleri bakanları toplantısının ardından, üst düzey yetkililerin Suriye'deki "insani krizi çözmenin ve mülteci dönüşlerine izin verecek koşulları sağlamanın önemi üzerinde anlaştıkları" eklendi.

ARAP BİRLİĞİ’NE DÖNÜŞ SÜRECİ

İran ve Rusya tarafından desteklenen Suriye, 2011'de Esad'ın demokrasi yanlısı protestoları acımasızca bastırması nedeniyle Arap Birliği'nden de uzaklaştırılmıştı. Ancak çarşamba günü, Şam ile gerilimin yatıştığının son işareti olarak, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Cidde'ye gitti. Görüşmenin ardından Suudi Arabistan'dan yapılan açıklamada, Mekdad ve Suudi Arabistanlı mevkidaşı Şam'ın tecridine son vermek için "gerekli adımların görüşüldüğü” kaydedildi.

‘SUUDİLER EKONOMİ PEŞİNDE’

Ancak analistler, Suudi Arabistan'ın enerjiye bağımlı ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlayan iddialı yerel projelere odaklanmasına izin vermek için bölgeyi sakinleştirmeye çalıştığını söylüyor. Adının açıklanmasını istemeyen Riyad merkezli bir diplomat, Arap Birliği kararları konsensüsle alsa da, oybirliğiyle anlaşmanın olası olmadığını söyledi.

AFP'ye konuşan diplomat, “Toplantı, Suriye konusundaki Körfez farklılıklarını mümkün olduğunca aşmayı amaçlıyor. Suudiler en azından, konu herhangi bir oylamaya sunulursa Katar'ın Suriye'nin Arap Ligi'ne dönüşüne itiraz etmemesini sağlamaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.