
Mossad yetkilisi, yeni casus şefinin hamleleri üzerine istifa etti
Bir rapora göre, İsrail'in casusluk dairesindeki üç üst düzey yetkili Mossad'ın yeni müdürü David Barnea'nın aldığı kararlar üzerine istifa ederken, dördüncü bir yetkili de istifa etmeyi düşünüyor.
İsrail basınında Perşembe günü çıkan haberlerde, son birkaç hafta içinde istifa eden üç Mossad yetkilisinin casusluk dairesinin en üst düzey yetkililerinden üçü olduğu ve ordudaki tümgeneral rütbesine sahip olduğu bildirildi.
Barnea, daha önce yaklaşık iki yıl Mossad'ın başkan yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra Haziran ayında Yossi Cohen'den Mossad'ın direktörlüğünü devraldı.
Dedi lakabıyla da bilinen Barnea, Sayeret Matkal komando birliğinde muharip asker olarak görev yaptı ve son 25 yıldır Mossad'da bulunuyor.
Eski İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu, en büyük görevinin İran'ın nükleer enerji programını baltalamak olduğunu söyleyerek Mayıs ayında atandığını duyurmuştu.
Kısa bir süre önce istifa eden üst düzey Mossad yetkilileri arasında teknoloji bölümünün başkanı, operasyon başkanı ve terörle mücadele savaşıyla uğraştığı iddia edilen şube başkanı yer alıyor.
Dördüncü bir üst düzey yetkilinin de istifa etmeyi düşündüğü bildiriliyor.
İstifaların, Barnea'nın casus ajansındaki sorumlulukları bölmek ve mevcut şubeleri bölmek için aldığı örgütsel kararlarla doğrudan bağlantılı olduğu söyleniyordu.
Eski Mossad başkanı Cohen, geçen yıl dört Arap ülkesinin -Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas ve Sudan- İsrail rejimiyle ilişkilerini normalleştirmeyi kabul ettiği sözde İbrahim Anlaşmalarında önemli bir rol oynamıştı.
Cohen'in yerini aldıktan sonra Barnea, İsrail'in İran ile diğer ülkeler arasındaki müzakereler konusunda tecrit edildiğini söyledi. Yine de İsrail'in İran'ın nükleer çalışmalarıyla yüzleşmeye devam edeceğini söyledi.
"Şekillenen dünya güçleriyle yapılan anlaşma, sadece bu konuda kendimizi içinde bulduğumuz tecrit duygusunu güçlendiriyor."
Başbakan, "Açıkça söylüyorum - hayır, çoğunluk görüşüne göre hareket etmeyi düşünmüyoruz, çünkü bu çoğunluk bu tehdidin hatalı değerlendirilmesinin sonuçlarına katlanmayacak." diye de ekledi.
İran ve ARALARıNDA ABD, Rusya, Çin, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu altı dünya gücü 2015 yılında nükleer anlaşmaya vardı. İsrail'in yoğun lobi faaliyetleri altında, eski ABD başkanı Donald Trump 2018'de anlaşmadan ayrıldı ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.
Anlaşmayı canlandırmak ve ABD'yi yükümlülüklerine tam olarak uygun hale getirmek için Nisan ayından bu yana altı tur görüşme yapılmasına karşın, ilerleme kaydedilmedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.