Netanyahu'nun davranışı İsrail'i uçuruma sürüklüyor

Netanyahu'nun davranışı İsrail'i uçuruma sürüklüyor

“Gazze bataklığında boğulacağız!” Ehud Barak, Netanyahu'ya saldırdı ve erken seçim talep etti

“Gazze bataklığında boğulacağız!” Ehud Barak, Netanyahu'ya saldırdı ve erken seçim talep etti

 

19 Ocak 2024 Cuma günü eski İsrail işgal Başbakanı Ehud Barak, mevcut mevkidaşı Binyamin Netanyahu'nun politikalarını eleştirdi ve savaşın gidişatının, Barak'ın bir röportajda söylediği gibi "İsrail'in Gazze bataklığına batacağının" habercisi olabileceği uyarısında bulundu. İsrail gazetesi, seçimlerin 2026 yılında yapılacağını belirterek, İsrail'de "çok geç olmadan" erken seçim yapılması gerektiğini vurguladı.

Eski işgal yetkilisi, Gazze'deki savaşın on beşinci haftasına gireceğini belirterek, “İsrail'de umutsuzluk ve İsrail ordusunun elde ettiği kazanımlara rağmen Hamas'ın yenilmediği ve rehinelerin geri dönüşünün azaldığı hissini görüyoruz. ”

“Netanyahu, aylardır savaşın bitiminden sonraki günün mini kabinede tartışılmasını mantıksız bulduğu için engelliyor ve Netanyahu'nun politikalarına karşı uyarıda bulunuyor.

Kendisi şöyle konuştu: "Belirli bir siyasi hedef olmadığında İsrail ordusu zafer şansını arttıramaz ve gerçekçi bir hedef olmadığı takdirde Gazze bataklığında boğulmaya mahkum oluruz."

Eski İsrail Başbakanı/Anadolu

Netanyahu'nun davranışı İsrail'i uçuruma sürüklüyor 

Ayrıca bu tür davranışların "Gazze, Lübnan ve Batı Şeria'da eş zamanlı olarak savaşmanın, Amerikan desteğinin erozyona uğramasına yol açması ve İbrahim Anlaşmaları ile Mısır ve Ürdün ile yapılan barış anlaşmalarını tehlikeye atması" tehlikesine de dikkat çekti. İsrail'in güvenliğini uçuruma sürüklüyor. 

Bu bağlamda Barak, "İki ay önce ABD İsrail'e iki ülkenin ortak çıkarlarını karşılayan bir teklif sundu" diyerek bu teklifin "hala masada olduğunu" belirtti.

Amerika'nın teklifinde "Hamas'ın kabiliyetleri ortadan kaldırıldıktan sonra, Gazze Şeridi'ni sınırlı bir süre için yönetecek istikrar ekseni üyelerinden bir Arap gücünün oluşturulması" öngörüldüğünü açıkladı.

Netanyahu ve Gallant, arşiv/Getty

Teklife göre, "Bu geçiş döneminde Gazze, Filistin Yönetimi'nin kontrolüne dönecek ve İsrail tarafından kabul edilebilir güvenlik düzenlemeleri dikkate alınarak uluslararası tanınmaya sahip olacak."

Barak ayrıca Amerikan planını "uygulanabilir tek plan" olarak nitelendirerek şunları ekledi: "Öte yandan bu teklifin başarı şansının azalacağını göz önünde bulundurarak İsrail iki devletli çözüme yönelik gelecekteki görüşmelere katılmak zorunda kalacak" İsrail'in daha fazla bocaladığı görülüyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.