Referandum sonuçları açıklandı: Rusya 4 bölgeyi daha gasp ediyor

Referandum sonuçları açıklandı: Rusya 4 bölgeyi daha gasp ediyor

Rusya'nın Ukrayna'ya olan saldırıları devam ederken işgal edilen dört bölgede yapılan referandum sonucu Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk cuma günü resmi bir törenle Rusya'ya bağlanacak.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan saldırıları devam ederken işgal edilen dört bölgede yapılan referandum sonucu Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk cuma günü resmi bir törenle Rusya'ya bağlanacak.

Kremlin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye’nin Rusya'ya bağlanması için referandum kararı başta Ukrayna olmak üzere tüm dünyada tepkilere neden olmuştu. Kremlin tarafından yapılan açıklamada söz konusu bölgelerin yarın düzenlenecek bir törenle Rusya'ya bağlanacağını açıklandı.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, referandumların gerçekleştiği Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Herson ve Zaporojye’nin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşmaların imzalanacağı törenin yarın Moskova saatiyle 15.00’te (Türkiye saatiyle aynı) Kremlin Sarayı’nda gerçekleştirileceğini duyurdu.

Batı ülkeleri Ukrayna'da Rus güçlerinin eline geçen dört bölgede yapılan referandumun sonucunu tanımayacaklarını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, söz konusu bölgelere yönelik yapılacak bir saldırının "Rusya topraklarına" yapılmış olacağını söylemişti.

KIRIM'IN İLHAKI

Eli silahlı "yeşil adamların" gölgesinde 6 Mart 2014'te toplanan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için referandum yapılması kararı aldı. Kırım Tatarları, Parlamentonun bu kararına karşı çıkıp boykot kararı alsa da 16 Mart 2014'te yarımadada sözde referanduma gidildi.

Rusya yanlısı silahlı güçlerin kontrolündeki referandum sonucunda Moskova'nın da beklediği kararın, Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde çıktığı bildirildi. Moskova yönetimi ise çok geçmeden hemen referandumu tanıdı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, 19 Mart 2014'te Kırım'ın ilhakını ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını öngören yasa tasarısını Rus Parlamentosuna sundu. Rusya Anayasa Mahkemesi, Putin'in isteğiyle olağanüstü oturum gerçekleştirdi ve tasarının Anayasayla uyumlu olduğunu belirtti.

Mahkemenin, tasarının anayasaya uygunluğunu onaylamasından sonra milletvekili İlya Ponomarev hariç Rus Parlamentosu, tasarıyı onayladı. Putin, 21 Mart 2014'te Kremlin Sarayı'nda düzenlenen törende, "Kırım ve Sivastopol'ün Rusya'ya bağlanması ve yeni federal bölgeler oluşturulmasını" öngören yasayı imzaladı. Böylece Rusya, Kırım'ı ilhak etmiş oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.