Sandıkta Macron'a büyük şok!

Sandıkta Macron'a büyük şok!

Fransa, Parlamento seçimi maratonu sona ermesinin ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ittifakı, sandıktan birinci çıktı. Ancak meclis çoğunluğunu kaybetti.

Fransa’da hükümetin mecliste salt çoğunluğu elde edememesi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron iktidarında büyük sarsıntı yaratırken seçimlerde önemli başarı kazanan sol ittifak hükümete karşı harekete geçti.

Ülkede dün düzenlenen genel seçimlerin ikinci turunda hükümet 30 yıldan bu yana ilk kez mecliste salt çoğunluğu kaybetti. Cumhurbaşkanı Macron'un liderliğindeki Ensemble (Birlikte) ittifakı 245, solcu Jean Luc Melenchon’un liderliğindeki Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) ittifakı 131 ve aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik mecliste 89 sandalye kazandı. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi ise mecliste 61 milletvekiline sahip olacak.

“GÜVEN OYLAMASI ÖNERECEĞİZ”

Nupes ittifakı bugün yaptığı açıklamada, 5 Haziran'da Macron hükümetine karşı güven oylamasına gidilmesini önereceğini açıkladı. Öte yandan sol ittifakın hükümeti düşürmek için meclisteki diğer partilerin desteğine ihtiyacı var. Sağ partilerin bu öneriye destek vermeyebileceği düşünülüyor.

 

Fransa siyasetini felce uğratabilecek seçim sonucunun ardından hükümet de politikalarını hayata geçirmek için rakip partilerle işbirliği arayışına girdi. Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi, Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller’in oluşturduğu Nupes ittifakının lideri Melenchon, seçim sonucunu “Macron için ağır bir yenilgi” diye niteledi.

 

HÜKÜMET DİĞER PARTİLERDEN DESTEK ARAYACAK

Başbakan Elisabeth Borne, mecliste destek bulmak için hemen çalışmaya başlayacaklarını söylerken, birçok bakan da sonuçların büyük hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Hükümet sözcüsü Olivia Gregoire, “Bu zor bir durum olacak. Yaratıcı olmamız gerekecek. Ülkenin tıkanması en büyük endişemiz” dedi. Seçimde başarısız olan birçok bakanın istifa etmesi beklenirken, Macron ise henüz bir açıklama yapmadı.

Hükümetin mecliste politikalarına destek sağlamak için Cumhuriyetçiler Partisi'yle bir koalisyona gidebileceği belirtilse de Cumhuriyetçiler bugüne kadar bu seçeneğe sıcak yaklaşmadı.

SİYASİ KAOS RİSKİ

Eğer Macron rakiplerini koalisyona ikna edemezse Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi siyasi kaos riskiyle karşı karşıya kalacak ve ülkede erken seçim olasılığı gündeme gelecek.

Bu sonuçlarla birlikte, Macron'un büyük tartışma yaratan emeklilik yaşını 62'den 65'e çıkarma planını hayata geçmesi de zorlaştı. 44 yaşındaki Macron, nisanda düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini açık ara farkla yeniden kazanmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.