Sıra Finlandiya ve İsveç’te mi?

Sıra Finlandiya ve İsveç’te mi?

Çeşitli ülkelerin yaptırım kararlarına rağmen Ukrayna’ya harekât başlatan Rusya’nın karşısında Ukrayna, ABD ve NATO’nun yoğun destek sözüne rağmen yalnız kaldı.

Ukrayna- Rusya arasında aylardır ‘geliyorum’ diyen savaş Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen gün askeri harekât emriyle resmen başladı. ABD, NATO, Avrupa ülkelerinin kışkırtmalarıyla karmaşık bir hal alan Ukrayna- Rusya krizi, artık sıcak bir çatışmaya dönüştü. Rusya’nın Ukrayna topraklarına gerçekleştirdiği işgal saldırılarının ikinci gününde sivil vatandaşlar hayatını kaybederken on binlerce Ukraynalı yurtlarını terk ederek komşu ülkelere kaçmaya, metrolarda ve sığınaklarda korunmaya başladı.

RUSYA ÜÇ YÖNDEN İLERLEDİ

İşgalin ikinci gününde Rus birlikleri üç bölgeden ilerleyişini sürdürdü. Rus güçleri Belarus’tan güneye, Kırım’dan kuzeye, Rusya topraklarından da batıya doğru ilerlerken Ukrayna’da askeri seferberlik 60 yaşın üstüne de getirildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, 60 yaşın üstündeki kişilerin de silah altına alınacağını duyurdu.

RUS ORDUSU KIEV’DE

Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın Sumi kentinde şiddetli çatışmalar yaşandı, bölgede patlamalar ve yangın meydana geldi. Kiev’i roketlerle hedef alan Rus güçlerinin iki saldırısı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından engellendi. Kentte sık sık sirenler çalarken vatandaşlar korku ve panik içinde metro istasyonlarına, sığınaklara kaçtı. Öğle saatlerinde ise Rus ordusunun Kiev’e girdiği açıklandı.

“NATO MANİPÜLASON YAPIYOR”

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da yaptığı açıklamada, “Bağımsız bir devleti destekliyoruz, çok kültürlülüğü çeşitliliği destekliyoruz. NATO manipülason yapıyor. Ukrayna’nın aşırıcı yöntemlerin altında olması kabul edilebilir değil, aynı zamanda Ruslar için soykırım yapılması da kabul edilemez. Ukrayna’yı işgal etmiyoruz. Bizi eleştirenlerin geçmişte yaptıklarına bakın. Biz Ukrayna’da yaşayan herkesin haklarını kullanmasını istiyoruz, herhangi bir baskı olmaksızın yaşamalarını istiyoruz. Ukrayna halkı yeterince acı çekti. Kimse Amerikan ordusunun orada olmasını istemiyor” dedi.

İKİ TARAFTAN MASADA GÖRÜŞME AÇIKLAMASI GELDİ

Lavrov’un açıklamalarına hızlı bir yanıt veren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Ölümleri durdurmak için masaya oturalım” ifadelerini kullandı. Rus lider Putin ise, “Rusya üst düzey müzakereye hazır” dedi.

“HERKES KORKUYOR!”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladamir Zelenski işgalin ikinci gününde yaptığı açıklamada, “Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi. Ailem ise iki numaralı hedef. Devlet başkanını yok ederek Ukrayna’yı siyasi olarak yok etmek istiyorlar” ifadelerini kullandı. NATO’ya ve Avrupalı ülkelere yüklenen Zelenski, “Ülkemizin savunmasında yalnız bırakıldık. Kim bizimle savaşmaya hazır? Bunları görmüyorum. Kim Ukrayna’ya NATO’ya katılma garantisi vermeye hazır? Herkes korkuyor. Hepsi korkuyor ve biz korkmuyoruz. Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Ancak bizim ne tür güvenlik garantilerimiz olacak? Bunu hangi ülkeler temin edecek?” dedi.

ERDOĞAN’DAN NATO’YA TEPKİ

Cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da NATO’ya tepki gösterdi. Erdoğan, “Bizim bugüne kadar NATO’nun tavrıyla alakalı tavrımız net ve açıktı.  Daha kararlı bir adımı NATO’nun atması gerekirdi. Şu anda Avrupa Birliği ve bunun yanında Batıcı bütün zihniyetler maalesef ciddi, kararlı bir duruş sergilemediler. Bugüne kadar bol bol nasihat çeken Batı, şu anda da hala bu nasihatlerine devam ediyor” ifadelerini kullandı.

AB’DEN YAPTIRIM: PUTİN VE LAVROV’UN MAL VARLIKLARI DONDURULDU

Kremlin: “Rusya, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk’e heyet göndermeye hazır”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Ölümleri durdurmak için masaya oturalım” ifadelerini kullandı. Rus lider Putin ise, “Rusya, üst düzey müzakereye hazır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.