Sudan’ın ‘iki başlı’ ordusu birbirine girdi

Sudan’ın ‘iki başlı’ ordusu birbirine girdi

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında son birkaç aydır yaşanan söz savaşı çatışmaya dönüştü. Başkent Hartum ve diğer kentlerde iki güç birbirine girerken, çatışmalarda 3 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında son birkaç aydır yaşanan söz savaşı çatışmaya dönüştü. Başkent Hartum ve diğer kentlerde iki güç birbirine girerken, çatışmalarda 3 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Sudan başkentinin çeşitli bölgelerinde yerel saatle 09.30 gibi başlayan ağır makinalı silah seslerinin ardından yoğun duman yükseldiği görülüyor. Hartum Uluslararası Havalimanı'nın çevresinde de yoğun hareketlilik var ve Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmanın sesleri saatlerdir sürüyor. Umdurman, Bahri ve Meravi şehirlerinde de çatışma olduğu bildirildi.

İngiliz haber ajansı Reuters tarafından aktarılan bir açıklamada, Sudan Doktorlar Komitesi, ülkenin havaalanında iki sivilin, Kordofan eyaletinde ise bir kişinin vurularak öldürüldüğünü söyledi. Onlarca kişinin yaralandığı bildirilen açıklamada, iki gücün şiddeti kontrol altına almak için mücadele ettiği eklendi.

KRİZİN SEBEBİ ASKERİ REFORM

Sudan'da gerilimin artması, ordu ile HDK arasında askeri güvenlik reformu konusunda yaşanan anlaşmazlıklardan sonra başladı. HDK’nin tamamen orduya entegrasyonuyla tek ve milli bir ordu kurulması ve ordunun da ticari ve siyasi faaliyetleri bırakıp kışlaya çekilmesi gibi maddeleri olan reform, 2021’den bu yana süren yönetim krizi ve asker-sivil anlaşmazlığını çözmek için 5 Aralık 2022’de imzalanan çerçeve anlaşmanın en önemli maddeleri arasında yer alıyor.

 

Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, HDK yapısının değiştirilerek orduya katılması konusunda ısrarla açıklamalar yaparken HDK Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu da entegrasyona karşı çıkmadıklarını ancak bunun tamamen sivil bir yönetimin çatısı altında gerçekleşmesini istediklerini ifade ediyor.

TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN ‘EVDEN ÇIKMAYIN’ UYARISI

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, durum sakinleşene kadar vatandaşlardan evlerinde kalmaları ve gerekmedikçe seyahat etmemeleri istendi.

Açıklamada, "Başkent Hartum’un çeşitli bölgelerinde ordu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çatışmalar çıktığı anlaşılmaktadır. Durum normale dönünceye kadar vatandaşlarımızın sokağa çıkmayıp evlerinde kalmaları ve zorunluluk haricinde ülke içinde seyahatten kaçınmaları tavsiye olunur." uyarısı yapıldı.

‘PARALEL ORDU HDK’

On binlerce mensubu bulunan HDK, önceki rejim döneminde Darfur'da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla kuruldu. Sudan ordusu, ‘paralel ordu’ gibi hareket eden HDK’nin başkent ve bazı şehirlerdeki hareketliliğinin ve bazı mevkilerde konuşlanmasının güvenlik riski ve tehdidini artırdığını, bunun ordunun izni dışında yapılan kanunsuz bir eylem olduğunu açıklamıştı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.