Taliban ABD yapımı silahlarla askeri geçit töreni düzenledi

Taliban ABD yapımı silahlarla askeri geçit töreni düzenledi

Taliban güçleri, Afganistan'ın başkenti Kabil'de ele geçirilen Amerikan yapımı zırhlı araçlar ve Rus helikopterleri kullanarak askeri geçit töreni düzenledi.

Savunma Bakanlığı sözcüsü Enayatullah Khwarazmi, geçit töreninin pazar günü 250 yeni eğitimli Taliban askerinin mezuniyeti münasebetiyle düzenlendiğini söyledi.

Tatbikat sırasında, düzinelerce ABD yapımı M117 zırhlı güvenlik aracı, Amerikan yapımı M4 saldırı tüfekleri taşıyan çok sayıda askerle havada devriye gezen MI-17 helikopterleriyle büyük bir Kabil yolunda yavaşça yukarı ve aşağı sürdü.

1996'dan 2001'e kadar Afganistan'ı yöneten Taliban, ABD'nin kaotik bir asker çekilmesinin ortasında olduğu 15 Ağustos'ta yeniden iktidara geldi. Grup, 7 Eylül'de bir bekçi hükümeti kurulduğunu duyurdu. Henüz hiçbir ülke grubun yönetimini tanımadı.

ABD, 20 yıl süren beyhude bir askeri maceranın ardından gözlemcilerin başarısız bir çıkış olarak gördükleri çekilme sürecini Ağustos ayı sonlarında tamamladı.

Taliban güçlerinin şu anda kullandığı silah ve teçhizatın çoğu, Taliban'la savaşabilecek bir Afgan ulusal gücü oluşturmak için Washington tarafından Amerika destekli Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetine sağlanan silahlar.

Ancak bu güçler, Gani'nin Afganistan'dan kaçmasının ardından eriyip militan grubun büyük askeri varlıkları ele almasına izin verdi.

Taliban yetkilileri, eski Afgan Ulusal Ordusu'ndan pilotları, mekanikçileri ve diğer uzmanları yeni bir güce entegre etme planını açıkladılar.

Afganistan Yeniden Yapılanma Özel Müfettişi (Sigar) tarafından geçen yılın sonlarında yayınlanan bir raporda, ABD hükümetinin 2002'den 2017'ye kadar Afgan hükümetine silah, mühimmat, araçlar, gece görüş cihazları, uçaklar ve gözetleme sistemleri de dahil olmak üzere 28 milyar dolardan fazla savunma makalesi ve hizmeti aktardığı belirtildi.

Kaçan Afgan güçleri uçağın bir kısmını komşu Orta Asya Ülkelerine transfer etti, ancak Taliban kalan uçağın kontrolünü ele geçti.

ABD askerleri, kaotik bir tahliye operasyonunun ardından Kabil'den ayrılmadan önce 70'ten fazla uçağı, düzinelerce zırhlı aracı ve etkisiz hale getirildi.

Ağustos ayında, Afganistan'ın güneybatısındaki Nimroz ilinde Taliban tarafından kullanılan Amerikan yapımı askeri araç ve ekipmanları gösteren çok sayıda video ortaya çıktı.

Twitter ve diğer sosyal medya ağlarında paylaşılan video görüntülerinde, Taliban militanlarının Afgan hükümet güçleriyle aylardır süren çatışmalarda gruba düşen ilk bölgesel başkent olan Nimroz vilayetinin Zaranj kentini ele geçirdikten sonra ABD yapımı Humvees'te zafer turları attığı görüldü.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.