Ukrayna krizinin kökleri NATO provokasyonlarına dayanıyor

Ukrayna krizinin kökleri NATO provokasyonlarına dayanıyor

İran dışişleri bakanı, Ukrayna'da ortaya çıkan krizin ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakının kışkırtıcı eylemlerinden kaynaklandığını söyledi, ancak krize askeri bir çözüm olmadığını da sözlerine ekledi.

Hossein Amir-Abdollahian Perşembe günü resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri hedeflere yönelik hava saldırılarına paralel olarak Donbass bölgesinde askeri operasyon başlatması üzerine, "Ukrayna krizinin kökleri NATO'nun kışkırtıcı eylemlerinden kaynaklanıyor" dedi.

“Savaşa başvurmayı bir çözüm olarak görmüyoruz. İranlı üst düzey diplomat, bir ateşkes sağlamak ve bunun yerine siyasi ve demokratik bir çözüme odaklanmak bir zorunluluktur” dedi.

Perşembe günü erken saatlerde televizyonda yayınlanan bir konuşmada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde -kendilerini ilan eden cumhuriyetler tarafından yönetilen- orada Kiev güçlerine karşı "insanları savunmak" için "özel askeri operasyon" düzenlediklerini duyurdu.

ae4231f0-43b0-424a-88f8-85fc3f2196d2.jpg

Putin, operasyon emrini kendi kendini ilan eden Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerinin liderlerinin "Ukrayna saldırganlığına" yanıt olarak Kremlin'den askeri yardım istemesinin ardından verdiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Ukrayna'yı "askerden arındırmak" ve "Nazilikten arındırmak" istediğini ve Moskova'nın "Ukrayna topraklarını işgal etme planı olmadığını" söyledi.

2014 yılında, Ukrayna'nın iki bölgesi Donetsk ve Lugansk - topluca Donbass olarak bilinir - etnik Ruslar tarafından kendi ilan ettikleri cumhuriyetlere dönüştürüldü ve hükümet güçleri ile silahlı ayrılıkçılar arasında kanlı bir çatışmaya yol açtı.

Çatışma, Ukrayna'da demokratik olarak seçilmiş Rusya yanlısı hükümetin devrilmesine yol açan ve daha sonra Batı destekli bir yönetimle değiştirilen bir protesto dalgasının ardından daha da kötüleşti. Bu bölgelerdeki çoğunluk yeni yönetimi onaylamayı reddetti.

Şimdiye kadar 14.000'den fazla insan öldürüldü.

Askeri operasyon, Moskova'nın Donbass'taki Donetsk ve Lugansk ayrılıkçı cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımasından günler sonra, Kiev'in ayrılıkçılar ile Ukrayna hükümeti arasındaki ihtilafı çözmek için 2014 ve 2015'te imzalanan Minsk anlaşmaları kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia etti.

'İran, Ukrayna'daki gelişmeleri derin endişeyle izliyor'

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, askeri operasyonun başlaması ve Ukrayna'daki çatışmanın tırmanmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

“İran İslam Cumhuriyeti, Ukrayna'daki gelişmeleri derin endişeyle takip ediyor. Ne yazık ki, ABD'nin merkezi bir rol oynadığı NATO provokasyon eylemlerinin devam etmesi, Avrasya bölgesinin topyekün bir krizin eşiğine geldiği bir duruma yol açmıştır” dedi.

İran'ın çatışan tarafları ateşkes ilan etmeye ve krizi siyasi kanallardan çözmek için acil müzakereler yapmaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.

İranlı sözcü, İslam Cumhuriyeti'nin askeri çatışmalarda uluslararası hukuka ve insani haklara riayet etmenin önemini bir kez daha yinelediğini söyledi.

Ukrayna'da yaşayan İran uyrukluların durumuna dikkat çeken Bakan, Dışişleri Bakanlığı'nın içinde bulunduğumuz dönemeçteki en önemli görevinin konuyu "tamamen ve acilen" ele almak olduğunu söyledi.

Görevin şu anda tüm kapasiteleri kullanarak önceden tasarlanmış planlara dayalı olarak yürütüldüğünü de sözlerine ekledi.

Khatibzadeh, İran'ın Ukrayna Büyükelçiliğinin tamamen aktif olduğunu ve kendisine önceden verilen talimatlar doğrultusunda İranlı üniversite öğrencilerine ve vatandaşlarına hizmet verdiğini kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.