Uygur Türkleri'nin sesi Avrupa'da da duyuldu

Uygur Türkleri'nin sesi Avrupa'da da duyuldu

Birleşik Krallık’ta Avam Kamarası, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik hak ihlallerinin, soykırım olarak tanınması için oylama yapacak. 22 Nisan’da parlamentoya gelecek karar tasarısını hazırlayan parlamenterler, tasarının milletvekilleri ta

Kırım Habaer Ajansı'ndan Ömer Cihad Kaya'nın haberine göre; Çin yönetiminin İngiliz siyasetçilere yönelik yaptırım kararı sonrasında Birleşik Krallık Parlamentosu karara misilleme için hazırlık yapıyor. 

Parlamenterler, Doğu Türkistan’da Çin’in soykırım işlediğini kabul etmek için harekete geçti. 22 Nisan günü Avam Kamarası’na sunulacak olan karar tasarısını hazırlayan organizatörler, milletvekillerinin en az üçte ikisinin kararı destekleyeceğini açıkladı. 

The Guardian‘ın aktardığı habere göre, parlamenterler, tüm partilerin önergeyi destekleyeceğini savundu. Ayrıca, İngiliz hükumetinin bakanlara, oylamada çekimser kalmalarını istediği aktarıldı.

İNGİLİZ PARLAMENTOSU, UYGUR SOYKIRIMINI TANIMAYA HAZIRLANIYOR

Çin’in Uygur Türklerine yönelik soykırımını kabul etmek üzere hazırlanan tasarı, Lord Patten ve Lisa Nandy liderliğindeki bir grup parlamenter tarafından yapılan çağrı neticesinde hayata geçirildi. Başbakan Boris Johnson’ı Hong Kong yetkililerine sınırlı yaptırımlar getirmesi için çağrı yapan parlamenterler, tasarı metninde, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili kanıtlar sundu.

Şu ana kadar, ABD, Kanada ve Hollanda, parlamento kararıyla Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı tanıma kararı aldı. Birleşik Krallık ve bir dizi ülke de Çinli yetkililere ilişkin yaptırım kararı verdi. Birleşik Krallık’ta 650 kişiden oluşan Avam Kamarasının önüne haftaya perşembe günü gelecek olan karar tasarısının kabul edilirse, soykırımı dünyada kabul eden ülke sayısı dörde yükselmiş olacak.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILAR

Çin hükumetinin dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan eylemleri, her geçen gün dünya genelinde daha fazla yankı uyandırıyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel baskılara ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, BM'nin paylaştığı verilere göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu düşünülüyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna ilişkin tüm verileri gizliyor. Fakat, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, pek çok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.