çiftçiyi birkaç tüccarın eline bıraktı!

çiftçiyi birkaç tüccarın eline bıraktı!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, badem hasadının üstünden 40 gün geçmesine rağmen badem alım fiyatını açıklamaması üreticiyi mağdur ediyor…

Türkiye’nin en büyük badem üreticisi Adıyaman’da Tarım Kredi Kooperatifleri’nin fiyat açıklamamasından dolayı üretici büyük bir mağduriyet yaşıyor. Badem hasadının üzerinden 40 gün geçmesine rağmen fiyatlar bir türlü açıklanmazken, üretici Gaziantep’teki birkaç tüccarın eline kaldı. Badem üreticilerinin yaşadığı duruma tepki gösteren Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kurulma amacı çiftçiyi tüccara ezdirmemek, yedirmemektir. Amaç buyken o zaman bu genel müdür kime hizmet ediyor?” dedi.

Türkiye’nin en büyük badem üreticisi Adıyaman’da fiyatların belirlenmemesi üreticiyi mağdur ediyor. Adıyaman ekonomisinin can damarı geçim kaynaklarından olan badem hasadının üzerinden yaklaşık 40 gün geçmesine rağmen hâlâ taban fiyatın açıklanmaması, üreticiyi ya bankalara muhtaç ediyor ya da ürününü zararına satmaya zorluyor. Badem üreticisi, mağduriyetin derinleşmemesi için fiyatın bir an önce açıklanmasını istiyor.

TÜTÜNDEN SONRA BADEME DARBE!

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne göre 80 bin dönüm badem bahçeleriyle Türkiye’nin en büyük badem üreticisi konumundaki Adıyaman’da üreticinin çilesi bitmiyor. Daha önce en önemli gelir kaynaklarından olan tütünle ilgili yapılan düzenlemelerle mağdur edilen Adıyaman halkı, bu sefer de yılan hikâyesine dönen badem fiyatlarıyla ilgili mağdur ediliyor. İlgili kuruluşların fiyatını bir türlü açıklamaması, bu yıl 18 bin ton beklenen bademin yok parasına satılmasına neden oluyor.

 

ASNUK: “ADIYAMAN NE ÜRETSE ENGEL ÇIKARILIYOR”

Badem fiyatlarının bir türlü açıklanmaması ile ilgili gazetemize konuşan Saadet Partisi Adıyaman İl Başkanı Haşim Asnuk, “Adıyaman’ın öyle bir kaderi var ki, ne üretmeye kalksa birileri tarafından hep engeller konuluyor. Tütünden sonra bademle ilgili de sıkıntılar var. Adıyaman’da 80 bin dönüm badem bahçesi bulunuyor. Bademle direkt ilişkili 10 bin insan var. Bu yıl bademde beklenen rekolte 18 bin ton. Şimdi küçük bir hesap yaptığımızda; kabuklu bademi en alt fiyat olan 13 TL kabul edersek 13 ile 18 bini çarptığımızda yaklaşık 234 milyon gibi muazzam bir rakam ortaya çıkıyor. Bu para nerede harcanacak?  Adıyaman’da. Ancak verilen fiyatlar çok çok düşük. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kurulma amacı çiftçiyi desteklemektir. Çiftçiyi tüccarlara yem etmemektir. Çiftçinin girdi maliyetleri hesaplanır, mazot giderleri, sulama hesapları yapılır bunlardan sonrada çiftçiyi zarar ettirmeyecek bir fiyat açıklanır. Ama gelin görün ki Türkiye’de özellikle Adıyaman’da şartlar öyle tuhaf bir şekilde gelişiyor ki, sanki birileri bu işe engel oluyor. Sanki birileri Tarım Kredi Kooperatifleri’nin çiftçinin kâr edeceği, zarar etmeyeceği bir fiyat vermesine engel oluyor. Hal böyle olunca da ne oluyor? Antep’teki birkaç tüccarın iki dudağı arasında kalıyor çiftçi” diyerek vahim tabloyu ortaya koydu.

“ADIYAMAN IRGAT DEPOSU HALİNE GETİRİLDİ”

Adıyaman’ın ırgat deposu haline getirildiğinin altını çizen Asnuk, şöyle devam etti: “Adıyaman halkı neden Malatya’ya kayısıya, Giresun’a fındığa, Nevşehir’e patatese başka ile çaya gönderilir? Ürettiklerine sahip çıkarsak, destek verirsek Adıyaman’ı ırgat il olmaktan kurtarırsınız. Yapılan badem hasadı 40 gündür evlerin önünde bekliyor. Bahçecilikte hasat biter, ürünü satıp yevmiyecinin ücretleri verilir. Şimdi yaklaşık 40 gün oldu. Çiftçi ne yapacak? İşçiler de mağdur. Ya zararına satacak bu ürünleri ya da bankaların faizlerine bulaşacaklar başka bir yolları yok. Ama ilin protokolü, ilin vekilleri bununla ilgili bir çalışma yaparsa çözüme ulaşır, zor değil. Adıyaman’ın sorunu; ürettiğimiz hiçbir ürünün piyasası bizde değil. Siz bir ürün üretirken piyasası sizin elinizde değil ise başkalarının iki dudağının arasında kalıyorsunuz.”

 

“YERLİ BADEM VARKEN KALİFORNİYA’DAN ALIYORUZ” 

Şu an piyasada bulunan birçok bademin menşeinin Kaliforniya olduğunu hatırlatan Asnuk, “Ülkemizde dolar yükseldiği için dışardan gelen bademin bize maliyeti 81 lira. Bizim Badem Birliği Başkanımız ‘badem içi olarak fiyat 55 TL’nin altına düşmezse 56-57 TL’yi kabul ederiz’ diyor. Yanı başınızda sizin topraklarımızda yetişen, dışarıya gitmeyen bir mal varken dışardan gelen bilmediğiniz bir mala 2-3 katı bir para verip getirmenin nasıl bir mantığı olabilir? İktidar, çiftçiye sahip çıkmıyor. Özellikle Adıyamanlının suçu ne? Her seçimde yüzde 60-70’lerde desteklediler sizi. Merkezi hükümetin aldığı kararları ilk uygulayan şehir Adıyaman’dır. Kaçak elektriğin en az kullanıldığı, yolsuzlukların, hırsızlıkların en az yaşandığı şehir Adıyaman’dır. Yani bu kadar her şeyiyle milletine devletine bağlı bir şehre neden sahip çıkılmaz?” diye sordu.

 

“ONLARA HELAL, BİZE HARAM OLAN NEDİR?”

Asnuk, sözlerini şu çağrıyı yaparak sonlandırdı: “Karadeniz’de fındığa verilen destek neyse, Ege’de incire, kuru üzüme verilen destek neyse, Malatya’da kayısıya verilen destek neyse aynı şeyi biz nara, tütüne ve bademe bekliyoruz. Onlara helal olup da bize haram olan nedir? Ben bunu merak ediyorum. Fındık üreticisine siz ilaç desteği, mazot desteği, gübre desteği adı altında destek verirken herkes bilir ki Karadeniz’de yetişen hiçbir ürünün sulanmasına gerek yoktur. İlaçlanmasına gerek yok. Aynı şeyi neden bademe yapmıyorsunuz? Burada sulama ile ilgili siz de biliyorsunuz ki yanı başımızda Urfa’da sulama ile ilgili yüzde 60-65 destek veriliyor. Ama bizde 0 destek. Biz diyoruz ki; onlara helal kıldıklarınızı bize de yapın. Bir an önce bir araya gelip bu işi çözmeleri gerekir. Bizim kendi şehrimizde ürettiğimiz ürünün değerini gidip Antep’teki tüccar belirleyemez. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kurulma amacı çiftçiyi tüccara ezdirmemek, yedirmemektir. Amaç buyken o zaman bu genel müdür kime hizmet ediyor?”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.