Dünyaca ünlü bankadan seçim ve ekonomi analizi

Dünyaca ünlü bankadan seçim ve ekonomi analizi

Wells Fargo iki farklı seçim senaryosuna yönelik analiz yayınladı. Analizde, "Erdoğan kazanırsa dolar yükselir, Kılıçdaroğlu kazanırsa lira değer kazanır" ifadeleri yer aldı.

ABD'li finans devi Wells Fargo yaklaşan genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olası senaryoların yer aldığı bir rapor yayımladı. Buna göre yüzde 55-60 ihtimal verilen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazandığı senaryoda doların 2023 sonunda 19.5 TL, 2024 ortasında ise 20 TL'ye çıkması bekleniyor. Muhalefetin kazanması durumunda TCMB'nin daha sıkı bir para politikası uygulayacağı tahmin edilirken, bu durumda doların 2023 sonunda 15 TL, 2024 ortasında ise 14 TL'ye gerileyeceği öngörüldü.

ABD'li finans devi Wells Fargo Türkiye'de yaklaşan seçimlere yönelik 2 farklı senaryonun yer aldığı bir değerlendirme raporu yayınladı.

Raporda 'temel senaryonun' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi üzerine kurulduğunu belirten Wells Fargo analistleri "Ekonomideki sıkıntılar ve deprem sebebiyle yaşanan yeni sorunlara rağmen Erdoğan'ın mali desteklerle yeterli desteği elde edebileceğini düşünüyoruz. Mali destekler ekonomik durumda düzelme ve seçmende uzun vadeye ilişkin iyimserlik sağlayabilir. Buna rağmen bu senaryonun gerçekleşme olasılığında da düşüş olduğunu ve rejim değişikliği ihtimalinin arttığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN KAZANORSA..

Raporda bu değerlendirmelerin ardından iki farklı senaryoda piyasalarda yaşanabileceklere dair öngörüler paylaşıldı. Wells Fargo analistlerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazandığı senaryonun gerçekleşme ihtimali yüzde 55-60 aralığında.

Bu senaryoda 2. çeyrek sonuna kadar döviz piyasasındaki müdahalelerle doların 19 lira civarındaki sabit seyrinin devam edeceği öngörüldü.

Ancak daha uzun vadede döviz rezervlerindeki düşüşün ve para politikasında değişim olmamasının etkisiyle TL'nin 2023'ün ikinci yarısı ve 2024'te değer kaybetmesi bekleniyor. Söz konusu senaryoda Wells Fargo dolar/TL'nin yılın son çeyreğinde 19.5'e, 2024 ortasında ise 20'ye yükselmesini bekliyor.

KILIÇDAROĞLU KAZANIRSA...

Millet İttifakı'nın seçimi kazandığı 'rejim değişikliği' senaryosunda ise farklı tahminler yer alıyor. Banka analistleri bu durumda 2023'ün 2. çeyreğinin sonunda kadar daha güvenilir ve geleneksel bir politika uygulanacağı beklentisiyle TL'nin yüzde 20 değer kazanacağını öngörüyor.

Daha uzun vadede ise bağımsız hareket edecek TCMB'nin sıkı para politikası uygulaması ve muhtemelen reel olarak pozitif faiz oranına geçilmesiyle TL'deki değer kazancının devam etmesi bekleniliyor.

TL varlıklarına sermaye akışının artacağının tahmin edildiği bu senaryoda doların 2023'ü 15 liradan tamamlaması 2024 ortasında ise 14 liraya düşmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.