“İşten çıkarma yasağı sürmeli”

“İşten çıkarma yasağı sürmeli”

Çalışma hayatına pandemi ile mücadele kapsamında getirilen kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uygulamaları bugün itibarı ile son buluyor.

Bu durumun çalışma hayatında toplu işten çıkarmalara yol açabileceği endişesini taşıyan sendikalar ise işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneğinin devam ettirilmesini talep etti.

Geçtiğimiz yılın Nisan ayında pandeminin üretim üzerindeki etkisini hafifletmek için uygulamaya sokulan kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı tedbirleri 30 Haziran, yani bugün itibarı ile bitiyor. Tedbirlerin uzatılmasını isteyen sendikalar, aksi takdirde toplu işten çıkarmalar yaşanacağından endişe duyuyor. Hükümet her ne kadar pandemide normalleşme sürecine girse de çalışanların halen zorlu geçim şartları ile karşı karşıya olduklarını belirten sendikalar, “Pandeminin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisini en çok hisseden dar ve sabit gelirli çalışanlar oldu. Gelir ve istihdamda büyük kayıplar yaşandı. Pandeminin çalışanlar üzerindeki bu etkisinde ise azalma yaşanmadı. Mevcut durum bu iken tedbirlere son vermek yerine daha geniş kapsamlı sosyal politikalar uygulamaya sokulmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ÜCRETSİZ İZİN BİTMELİ KISA ÇALIŞMA SÜRMELİ

Bugüne kadar uygulanan işten çıkarma yasağının pratikte işveren tarafından birçok kez delindiğine de dikkat çeken sendikalar, “İşveren ya Kod-29 ile işçileri kapı önünü koydu ya da tek taraflı ücretsiz izin uygulaması ile işçiyi günlük 40-50 lira ile yaşamaya mahkûm bıraktı. İstihdamın ve işçinin gelirinin korunması için işten çıkarma yasağı hiçbir sınırlama olmadan sürmelidir. Ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir. Kısa çalışma ödeneği miktarı en düşük olarak asgari ücret seviyesine çıkartılmalıdır” şeklinde taleplerini sıraladı.

 

İŞVEREN İSE KISA ÇALIŞMA UZATILSIN İSTİYOR

İşveren tarafı ise sadece kısa çalışma ödeneğinin devam ettirilmesini talep etti. İş dünyasının da Kovid-19 pandemisinde büyük sıkıntılar içine girdiğini ifade eden işveren tarafı, ödeneğin ekonomik ve sosyal şartların tam anlamıyla düzelene veya en azından yıl sonuna kadar uzatılması talebinde bulundu.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.