Kiracısını çıkarmak isteyen ev sahiplerinin çirkin oyunu 'Pes' dedirtti

Kiracısını çıkarmak isteyen ev sahiplerinin çirkin oyunu 'Pes' dedirtti

Ev kira fiyatlarındaki fahiş artışa karşılık yapılan kanun düzenlemesiyle mülk sahiplerinin yüzde 25'ten zam yapması yasaklanmıştı. Bu engeli aşmak isteyen ev sahipleri, kiracılarının çıkması elektrik, su, doğal gaz aboneliklerini iptal ettirmeye başladı.

Ev kira fiyatlarındaki fahiş artışa karşılık yapılan kanun düzenlemesiyle mülk sahiplerinin yüzde 25'ten zam yapması yasaklanmıştı. Bu engeli aşmak isteyen ev sahipleri, kiracılarının çıkması elektrik, su, doğal gaz aboneliklerini iptal ettirmeye başladı. Hukukçular, bunun kanunen yasak ve ceza gerektirdiğini aktardı.

Evini daha yüksek kiraya vermek isteyen ev sahipleri, mevcut kiracıları evden çıkarmak için her yolu denemeye başladı.

Yasal olarak kiracıları evden çıkaramayan bazı ev sahipleri bezdirme yoluna başvurabiliyor.

Kiracının elektriğini, suyunu, doğalgazını kesen ev sahipleri onların evden çıkmalarını sağlamayı amaçlıyorlar.

Kendileri açısından oldukça masumane görünen bu durum hukuki açıdan çok büyük tehlikeleri içerisinde barındırıyor.

ELEKTRİK, SU, DOĞAL GAZ ABONELİĞİNİ KİRACIYA VERMİYORLAR

Habertürk TV'de yer alan habere göre, son dönemlerde yeni bir yöntem dikkat çekiyor.

Bazı ev sahipleri elektrik, su, doğal gaz fatura aboneliklerini kiracının üstüne yapmıyor, abonelikleri kendi üstünde bırakıyor.

Ev sahipleri istediğini alamadığında da kiracısının hem elektriğini hem de suyunu kesiyor. Bu da kiracılarda mağduriyete neden oluyor.

avukat-ali-yuksel.jpg

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel

"SÖZLEŞMEDE YAZMIYORSA GİDERLER KİRACIYA AİT"

Konuyla ilgili 9 Aralık 2022 Cuma günü Meltem Acet'in sorularını yanıtlayan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Ali Yüksel, şunları aktardı:

"Türk Borçlar Kanunu'nda kiracının ödeyeceği maddeler şöyle sıralanıyor; kira bedeli, kiralananın yan giderleri... Diğer tarafından elektrik, su gibi giderler eğer kira kontratında aksine bir hüküm yoksa kiracı tarafından ödenir diyor.

Kira sözleşmesinde elektrik, su doğal gaz, telefon, internet gibi giderlerin kim tarafından ödeneceği yazıyor ya da yazmıyor olabilir. Yazıyorsa oradaki hükme bakacağız.

Bazen kira sözleşmesinde kiranın brüt olduğu yani elektriği, suyu kapsadığı da yazabilir. Yazmıyorsa bundan yasal olarak borçlu olan kiracının sorumlu olduğunu söylemek gerekiyor.

"EV SAHİPLERİ KİRACILARI ÇIKMAYA ZORLAMAK İÇİN ELEKTRİĞİNİ KESİYOR"

Fakat son dönemlerde mal sahiplerinin bir kısmı kiracıyı ya kendi istediği yeni kira şartlarına zorlamak açısından ya da tahliye etmek, bezdirmek açısından, kira sözleşmesini feshedemediği için elektriği, suyu, doğal gazın kendi adına olanları kestirdiğini veya teşebbüs ettiğini görüyoruz.

Tabii ki sözleşmeler mal sahibi adınaysa ilgili kurumlar mal sahibinin verdiği dilekçeyi borcunu kapatmak kaydıyla sonlandırıyor. Ancak diğer taraftaki ilişki bilinmediği için elektrik, su, doğal gaz kesilmiş oluyor. Bu çerçevede kiracıların mağdur olduğu ortaya çıkıyor.

"KİRACI KİRASINI ÖDEMESE BİLE EV SAHİBİ ELEKTRİĞİ KESEMEZ"

Şunu söylemek lazım; kira sözleşmesinde yazsın veya yazmasın, kira sözleşmesi mal sahibinin adına da olsa, devam eden bir kira ilişkisinde bu sözleşmelerin sona erdirilmesi Borçlar Kanunu'na aykırı. Hatta bu konuda Yargıtay'ın çok açık bir kararı da var.

Bu kararda şöyle söylüyor: Kira borcunu ödemeyen, hatta sizin söylediğiniz olayda belki kiracı borcunu ödüyor, buna rağmen mal sahibi iptal ediyor.

Halbuki kira borcunu kiracı ödemese bile mal sahibi diğer kendi üstüne olan sözleşmelerindeki elektrik, su, doğal gaz sözleşmelerini kapatamıyor, kesemiyor. Kesmiş bir olayda, Yargıtay bundan dolayı kiracıya manevi tazminat ve şartları varsa maddi tazminat verilir diyor ve manevi tazminatı onaylamış."

"KİRACININ ELEKTRİĞİNİ KESEN EV SAHİPLERİ CEZA ALIR"

Kira sözleşmesinde yan giderleri kimin üstleneceğinin açıkça yazılması gerektiğini belirten avukat Ali Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ayrıca TCK 123. maddesine göre kişilerin değişik sebeplerle haksız yere huzur ve sükununu bozmak diye bir suç tanılaması var. Bu suça göre de kiracının elektriğini, suyunu, doğal gazını kesen mal sahibinin ceza alacağını belirtmek gerekiyor.

Bunun Yargıtay tarafından onanmış örnekleri de söz konusu. Dolayısıyla burada mal sahiplerinin böyle bir şeye teşebbüs etmesinin yasal olmadığının altını çizmek gerekiyor.

Şunu da söylemek lazım; kira sözleşmeleri yapılırken açıkça kira bedelinin ne olduğunun yazılması dışında kiracının ya da mal sahibinin hangi yan giderlere katılacağı açık belirtilmeli, elektrik, su, doğal gaz faturalarının da kime ait olacağı açıkça belirtilmeli."

Kaynak: Karar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.