Kritik dolar talimatı

Kritik dolar talimatı

Merkez Bankası’nın faiz kararına sayılı günler kala ekonomist Atilla Yeşilada dolar kurunda oluşabilecek senaryoları anlattı. Yeşilada dolar kurunun artık düşme ihtimalinin zor olduğunu belirtti.

Para piyasalarında ve dolar kurunda gözler 23 Eylül 21 Perşembe günü gerçekleştirilecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi. Karar öncesi dolar kurunda nasıl hareket oluşabileceğini ve baz senaryoları Atilla Yeşilada anlattı.

MERKEZ BANKASI’NDAN MÜDAHELE GELMEZSE DOLAR 9 TL’Yİ AŞAR

İntegral Yatırım Danışmanı Dr. Artunç Kocabalkan’ın konuğu olan Yatırım Rehberi ekonomist Atilla Yeşilada değişen piyasa koşulları içinde Türkiye ve dünya ekonomisinin son durumunu değerlendirirken kendisine sorulan “ Dolar kuru 8.30 TL ile 8.80 TL arası gidip gelir mi?” sorusuna cevap verdi. Konuşmasında dolar için 23 Eylül’deki Merkez Bankası’nın PPK toplantısını hedef gösteren Atilla Yeşilada  herhangi bir faiz indirimi sonrası hükümetin emriyle dolara müdahale gelmemesi halinde dolar kurunun 9 TL’yi aşacağını öne sürdü.

Merkez Bankası’nın kararı sonrası dolar kuruna müdahale bile gelse ancak yükselişin kısmen önüne geçilebileceğini belirten Yeşilada dolar için beklentilerini şöyle özetledi:

 

“Merkez Bankası’na müdahale talimatı gitmezse dolar 9 TL’yi de aşar.  Yabancı yatırımcıların ne yapacağını bir kenara bırak. Yerleşikler durmadan dolar alıyor. Bunun da bir sonu var artık.  Turizm sezonu kapandı. Kasım ayında özel sektörün çok yüklü dış borç ödemeleri var.  İkinci senaryo da Merkez Bankası faiz indirir arkasından da Saray’dan ‘müdahale edin. Çünkü biz seçime gideceğiz’ türü bir sinyal çıkar. O zaman dahi ben Türk Lirası’nın artık değer kazanabileceğini düşünmüyorum. Çünkü Türk Lirası’nın alıcısı yok. Cari dengenin bozulduğu bir döneme giriyoruz. Ben Merkez Bankası’nın kuru sabitleme yerine enflasyona göre doları ayarlamasını yaptığı ve ihracatçının da bir miktar rahatlattığı bir senaryo beklerim”

Dolar kuru ile ilgili bu görüşleri paylaşan Yeşilada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 2021 yılı sene sonu dolar kurunu 8.90 TL, 2022 yılı sonunda ise 9.50 TL  olarak öngördüklerini aktararak “Bu kadar girdi enflasyonu varken dolar sabit tutmaya kalkarsan ihracat pazarında rekabet kalmaz Bence bunlar dolar kurunda makul beklentiler” diye konuştu

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.