Mahfi Eğilmez öyle bir rapor yayınladı ki… Erdoğan’ın yüzü kızaracak!

Mahfi Eğilmez öyle bir rapor yayınladı ki… Erdoğan’ın yüzü kızaracak!

Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisinin dünya ekonomileri arasındaki yerini analiz ederken 2001 krizinden sonra yakalanan büyük çıkış fırsatının 2008 yılında sonra yapılan hatalarla heba edildiği açıkladı.

Maliye Bakanlığı'nda ve Hazine Müsteşarlığı'nda Maliye Müfettişi, Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür, Hazine ve Dışticaret Müsteşar Yardımcısı, Washington Büyükelçiliği Ekonomi Müşavirliği ve Başmüşavirliği gibi görevlerde bulunan iktisat uzmanı Mahfi Eğilmez son paylaşımında Ak Parti hükümetini köşeye sıkıştıracak bir yazı kaleme aldı. 

Türkiye Ekonomisinin Dünya Ekonomisindeki Yerini gösteren bir rapor yayınlayan Mahfi Eğilmez “Türkiye ekonomisi, arada birkaç kez hamle yapmış görünse de son kırk yılda dünya ve GOÜ grubu ekonomileri içinde geriye gitmiş bulunuyor.” Sözleriyle paylaştığı yazısında AK Parti hükümetini köşeye sıkıştıracak veriler paylaştı.
Yazısında Türkiye’nin dünya ekonomileri arasındaki yerini Gayri Safi Yurtiçin Hasılası (GSYH) dünyadaki diğer ülkelerin GSYH’ındaki payıyla ortaya koyan Mahfi Eğilmez bu durumu daha net ortaya koymak adına bir grafik yayınladı.

Yayınladığı grafiği analiz eden Eğilmez “Türkiye’nin dünya ekonomisinden aldığı pay (mavi) 1980’lerde yüzde 0,85 dolayındayken inişli çıkışlı bir gelişme göstermiş. 2001 krizinden sonra hızlı bir yükselişe girmiş, 2008’de başlayan küresel krizle birlikte tekrar durgunluğa geçmiş, 2013’den itibaren düşüşe geçmiş, düşüş 2017 sonrasında hızlanmış. 2020 sonunda Türkiye’nin dünya ekonomisinden aldığı pay 1980’deki düzeye düşmüş.”diye yazdı.

 

TÜRKİYE 40 YIL ÖNCEYE GERİ DÖNDÜ

Ekonomideki kötü yönetimi net bir şekilde gün yüzüne çıkaran Mehfi Eğilmez yapılan hataları “Yanlış bir yatırım politikası izlendi. Sanayiye yönelecek yerde inşaata ağırlık verildi. Bu yatırımların çoğunun geri dönüşü olmadığı gibi çevreye de çok büyük zararı oldu. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü geliştirilecek yerde tam tersi adımlar atıldı. Bu yanlış adımlar yabancı kaynak girişini daha da düşürdü, yerli yatırımcının da yatırım yapma şevkini kırdı. Ekonomi politikasında da ciddi yanlışlar yapıldı. Gerek atamalar gerekse para politikasına yapılan siyasal müdahaleler sonucu Merkez Bankasının bağımsızlığı tartışılır hale geldi. Neden – sonuç ilişkilerinin karıştırılması sonucu yanlış faiz kararları alındı, kura döviz satarak müdahale edilmeye çalışıldı. Merkez bankası rezervlerin eksiye düşmesi sonucuyla karşı karşıya kalındı. Bu hatalara dış politikadaki hatalar, eğitim politikasındaki yanlışlar gibi ekonomi dışı görünen bazı alanlardaki hataların da eklenmesi sonucu Türkiye’nin dünya GSYH’sinden aldığı pay 2013 yılında çıktığı yüzde 1,23’lük orandan 2020 sonunda yüzde 0,85’e geriledi. 1980 sonunda bu pay yüzde 0,86 idi. Sonuç olarak Türkiye’nin dünya ekonomisindeki yeri kırk yılın sonunda başladığı yerden geriye düşmüş bulunuyor.” Sözleriyle özetledi.

Yazısının sonunda raporunu “Türkiye ekonomisi, arada birkaç kez hamle yapmış görünse de son kırk yılda dünya ve GOÜ grubu ekonomileri içinde geriye gitmiş bulunuyor.” sözleriyle özetleyen Eğilmez “ Bu uzun sürenin an acıklı bölümü 2001 krizinden sonra yakalanan büyük çıkış fırsatının heba edildiği 2008 ve sonrasıdır. “ ifadeleriyle yazısını bitirdi

Eğilmez yayınladığı bu raporla her fırsatta ekonomi iyiye gidiyor açıklamaları yapan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ekonomi yönetiminin yüzünün kızaracağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.