ÖTV indirimine büyük engel!

ÖTV indirimine büyük engel!

Sıfır araçlarda yapılan ÖTV indiriminin ardından otomobil fiyatlarında düşüş yaşanırken, 'çip' krizi nedeniyle 0 araç bulmak imkansız hale geldi. Böylelikle ikinci elde indirim beklentisi suya düştü.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile motor silindir hacmi aralıkları ve Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) matrahları yeniden düzenlenerek sıfır otomobillerde 40 bin ila 60 bin TL arasında indirim yaşandı. ÖTV indiriminin ardından galerilerde sıfır araçlar hızla tükenirken, otomobil sektörü yeni bir kriz ile karşı karşıya kaldı.

Dünya genelinde yaşanan 'çip' krizi nedeniyle sıfır araç bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kovid-19 pandemisinin ortaya çıkmasının ardından çip üretimindeki aksaklıklar otomotiv sektörünü vurdu. 

TOYOTA "ÇİP" KRİZİNDEN NASİBİNİ ALDI

Dünya genelinde yaşanan çip krizi Türkiye'yi de etkilemeye başladı. Daha önce Volkswagen, Peugeot, Opel, BMW, Honda ve Volvo gibi dev otomobil üreticileri çip krizi nedeniyle üretimde sorunlar yaşamıştı. Türkiye'de de Ford Otosan, Oyak Renault gibi markaların etkilediği çip krizinden son olarak, Toyota nasibini aldı.

Toyota Türkiye, çip arzında yaşanan sıkıntılar sebebiyle üretime 2 hafta ara vereceğini duyurdu. Bloomberg’e yapılan açıklamaya göre 20 Ağustos ve 5 Eylül tarihleri arasında üretime yeniden ara verileceği ve bu seferki sebebin çip krizi olduğu vurgulandı.

İKİNCİ ELDE İNDİRİM BEKLENTİSİ SUYA DÜŞTÜ

Sıfır otomobillerde yapılan ÖTV indiriminin ardından ikinci el otomobil fiyatlarında da düşüş beklentisi oluşmaya başlamıştı. Ancak dünya genelinde yaşanan çip krizi nedeniyle sıfır otomobil üretiminin yavaşlaması, ikinci el otomobil fiyatlarının düşmesini engelledi.

Çip kriziyle birlikte ikinci elde düşüş beklentisi suya düşmüş oldu.

"İKİNCİ EL ARAÇLARA RAĞBET ARTACAK" 

Konuyla ilgili Milliyet'e konuşan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, "Çip krizi halen dünyada devam ediyor. ÖTV'de yapılan indirim kararı sonrası bunun etkisi daha çok hissedildi. Yeterli çip olmadığı için fabrikalar ara veriyor. Bu nedenle Türkiye'de talebi karşılamak araç bulmak zor. İkinci el araçlara rağbet olacak. Kriz nedeniyle çok donanımlı araç bulmak artık zorlaşıyor. Türkiye dahil çok sayıda ülkede bundan sonra daha az aksesuarlı araçlar piyasada olacak." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.