Son bir yılda dudak uçuklatan zamlar...

Son bir yılda dudak uçuklatan zamlar...

Pandeminin başladığı mart ayından bu yana kabartma maddeleri fiyatı yüzde 8 bin 497 arttı. Benzinli otomobil fiyatı yüzde 106,91 dizel ise yüzde 86,20 artı. Motosiklet fiyatları yüzde 57,56 yükselirken, bisiklette fiyat artışı yüzde 33,74 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 1,68 artış gösterirken, yıllık enflasyon ise yüzde 14,97 oranında gerçekleşti. Enflasyon beklentinin üzerinde gerçekleşti. Enflasyon hesaplamasında kullanılan ürün fiyat değişimlerinde pandeminin başı olarak kabul edilen mart ayından itibaren fiyatı en çok artan ürün kabartma maddeleri oldu. Kabartma maddeleri fiyatı yüzde 8 bin 497 arttı. Kabartma maddelerini takiben listede öne çıkan diğer ürün grubu ise “diğer sağlık ürünleri" oldu.

Bora Erdin'in haberine göre; TÜİK verilerinden derlenen verilerde ilk onda yer alan ve fiyatı 2020 Mart ayından buna en çok artan gıda maddesi (mevsimsel sebze meyve fiyat artışı ayrı tutularak) ise yumurta oldu. Yumurta fiyatı yüzde 83,31 artış kaydetti.

OTOMOBİL YÜZDE 106, PARK ETMEK YÜZDE 9,28, OTOBÜSE BİNMEK YÜZDE 17,91 ZAMLANDI

Pandemi ile birlikte yaşanan tedarik sorunları taşıt fiyatlarını artırmıştı. TÜİK verilerinde hem taşıtların hem de köprü otoyol ücretlerinin fiyat artışı önemli seviyelere ulaştı. Benzinli otomobillerin fiyatı mart ayından bu yana yüzde 106,91, dizel otomobiller yüzde 86,20 artarken motosiklette fiyat artışı yüzde 57,56 oldu. Bisiklet fiyatları da artıştan nasibini aldı ve yüzde 33,74 zamlandı. Köprü geçiş ücretleri yüzde 41,32 artarken otoyol geçiş ücreti ise yüzde 22,68 yükseldi. Otopark ücretlerine gelen zam ise yüzde 9,28 oldu. Kendi aracını kullanmak isteyenler için şehirler arası otobüs ücretleri ise yüzde 17,91 yükseldi.

“ENFLASYON NİSAN AYINDA TEPE NOKTASINI BULABİLİR”

Ekonomist Enver Erkan, “Türkiye’de tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 1,68 artış gösterirken, yıllık enflasyon ise yüzde 14,97 oranında gerçekleşti. Bizim beklentimiz aylık yüzde 1,40 ve yıllık yüzde 14,65 oranında bir enflasyon gerçekleşmesi yönündeydi. Fiyatlar üzerinde geçmişten gelen kur artışlarının etkisi devam ederken, ocak ayında enflasyonun 4’üncü ay üst üste artarak yüzde 15 bandına geldiği görüldü” dedi. Erkan, “Enflasyon, mevcut görünüm ve eğilim çerçevesinde nisan ayında tepe noktasını bulabilir. Yılın ikinci yarısıyla beraber, TL’nin değer kazancının etkisiyle kur baskısının hafiflemesi, mevsimin iyileşmesiyle gıda enflasyonunun hafiflemesi ve lehimize işleyecek baz etkisi ile beraber enflasyonda düşüş başlayabilir” dedi.

m2-282.jpg

Kaynak: KRT TV

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.