TRT payı baldan tatlı geldi! TRT yönetimi Ocak ayı için pay istedi

TRT payı baldan tatlı geldi! TRT yönetimi Ocak ayı için pay istedi

Uzun yıllar vatandaşa kesilen her elektrik faturasından pay alan TRT, kanuna rağmen TRT payından vazgeçemedi. TRT yönetimi Ocak ayı faturalarından pay almak için şirketlere yazı gönderdi.

Elektrik faturaları üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin kanun, geçtiğimiz hafta  TBMM'de kabul edildi. Uzmanların açıklamalarına göre TRT payının kalkması elektrik faturalarına yüzde 1.2'lik bir indirim sağlayacak. TRT payının kaldırılmasına rağmen TRT yönetimi, bu payı almak için diretmeye başladı.

TRT YÖNETİMİ OCAK AYI FATURALARINDAN PAY ALMA PEŞİNE DÜŞTÜ

TRT yönetimi ince hesaplar yaparak vatandaşların Ocak ayı faturalarından da pay alma peşine düştü. Genel Müdür adına Daire Başkanı İzzet Can imzasıyla gönderilen yazıda 2022 yılı Ocak ayında çıkacak elektrik faturalarına işaret edilerek, bu faturalarda (varsa) Aralık ayı tüketimleri için TRT payının hesaplanması, bu tüketim üzerinden hesaplanan payın da en geç 25 Şubat 2022 tarihinde TRT’nin banka hesaplarına aktarılması istendi.

Yazıda, “Gerek muhasebe gerekse mali hukuk açısından kabul edilen tahakkuk esası, gelirin doğduğu tüketimin gerçekleştiği dönemin varlığına yönelinmesi gerektiğini ifade etmektedir. Dolayısıyla 3093 sayılı (TRT Gelirleri) kanununda bahsedilen tahakkuk ifadesi, mükellef enerji firmalarının nihai tüketicilere elektriğinin teslimini gerçekleştirdiği zamanı ifade eder. Örneğin TRT payı mükellef firmalar, OSB’ler müşterisine satmış olduğu elektriğin fatura dönemi 15 Aralık 2021-14 Ocak 2022 olsun ve faturasını da 15 Ocak 2022 tarihinde kestiğini varsayalım. Bu durumda 15 Aralık 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arası için 17 günlük süreyi, ‘kıst dönem’ kabul ederek bu kadar gün üzerinden yüzde 2 TRT payı hesaplanması gerekmektedir” denildi.

ELEKTRİK ŞİRKETLERİNDE TRT PAYI ALARMI

TRT’nin söz konusu yazısı, elektrik dağıtım şirketlerinde alarma yol açtı. Şirketler, mali müşavirlerinden ve hukuk birimlerinden bu yazıya ilişkin görüş aldı.

Kaynaklar, mali müşavirlerin ve hukuk birimlerinin verdiği görüşle ilgili olarak, “2022 yılı Ocak ayında kesilecek elektrik faturalarında, meri ya da geçerli mevzuatın uygulanması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda elektrikte kaldırılmış bir payın, faturalara yansıtılmaması gerektiği ifade ediliyor. Fatura, 15 Ocak 2022 tarihinde kesilecekse o günkü mali hukuk esaslarının dikkate alınması görüşü verildi” dedi.

Kaynaklar, böyle bir payın Ocak ayında faturalara yansıtılması durumunda abonelerin de tepkisiyle karşılaşabileceklerine işaret ederek, “TRT’nin bu yazısının gereğinin yerine getirilmesi ciddi bazı sorunları da peşinden getirecektir. En başta da abonelerle şirketleri karşı karşıya getirebilir” dedi.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.