Ürünleri sigortalı olan çiftçilere zararlarının karşılığı verilmiyor

Ürünleri sigortalı olan çiftçilere zararlarının karşılığı verilmiyor

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, TARSİM’in Akdeniz Bölgesi’nde dondan büyük zarar gören üreticilerin zararını türlü bahanelerle ödemediğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Akdeniz Bölgesi'nde 20 Mart'ta yaşanan zirai don nedeniyle büyük zarar gören narenciye, karpuz, şeftali, domates ve buğday ve sert çekirdekli meyve üreticilerinin ürünlerinin sigortalı olmasına rağmen bugüne kadar zararlarının karşılanmamasına tepki gösterdi. Adana’daki bir narenciye bahçesinde zarar gören ağaçları yerinde gören CHP’li Dr. Şevkin, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM), çiftçinin zararını görmezden geldiğini vurguladı.

Don vurması nedeniyle kurumuş narenciye ağaçlarını gösteren Dr. Şevkin, çiftçinin ürününü sigortalatmasına rağmen TARSİM’in Mayıs ayından önce gerçekleşen don olaylarını dikkate almadığına işaret eden Dr. Şevkin, “Çiftçiler, zarar gören bahçe ve tarlalarını kurtarmak amacıyla sulama yaptı. Ancak bir ayın sonunda çiftçinin umduğu olmadı. Narenciye ağaçlarının yaprakları sarardı, dalları kurudu. Üreticiler mısır, domates, karpuz ekili alanlardaki ürünleri söküp yenisini dikti” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİNİN AKLIYLA ALAY MI EDİLİYOR?”

 

Adana’da 20 Mart’ta meydana gelen don olayından dolayı narenciye ürünlerinin büyük çoğunluğu kuruduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Narenciye ağaçlarının dalları kurumuş vaziyette, çiçeğe durmadı. Pek çok çiftçi ağaçlarını sökmek zorunda kaldı. Aynı şekilde domates, karpuz ve turfanda yetişecek çok sayıda ürün don nedeniyle hasar gördü. TARSİM’e başvuran çiftçi karşılığını alamadı. TARSİM, Mayıs ayından sonraki teminatları ödeyeceğini söyledi. Çiftçinin parasıyla ayakta duran, devlet garantisi altındaki TARSİM, don olayında çiftçinin yanında olmamıştır. Çiftçiden topladığı primleri çiftçiye geri ödemesi gerekirken ne yazık ki adeta çiftçinin aklıyla alay edercesine Mayıs ayında Adana’da ‘don’dan bahsetmiştir. Çiftçinin muhakkak bu zararının ödenmesi gerekiyor. Karpuzda, domateste ve narenciyede insanlar ürünlerini sökmek durumunda kaldılar. Çiftçinin Adana’da çok büyük zararı var. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum. TARSİM’in de çiftçiden aldığı primleri çiftçinin zararını karşılamak üzere geri ödemesini tavsiye ediyoruz ve TARSİM’in mutlaka çiftçinin yanında olmasını bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.