Gaziantep'te uzlaşma olmazsa ortopedi ve beyin ameliyatları yapılamayacak

Gaziantep'te uzlaşma olmazsa ortopedi ve beyin ameliyatları yapılamayacak

"Gaziantep'te ortopedi ve omurga cerrahisi alanında tıbbi malzeme tedarik eden medikal firmaları kamu hastanelerine medikal malzeme vermeme kararı alınca ameliyatlar durma noktasına geldi."

Medikal ürün sıkıntısı nedeniyle Ortopedi ve Beyin cerrahisi hekimleri kamu hastanelerinde ameliyat yapamaz iken özel hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaş isyanda. "Gaziantep'in sahibi yokmu nerde iktidar partisinin milletvekilleri" diye isyan ettiler.

Ortadoğunun sağlık merkez üssü konumunda olan Gaziantep ilgisizlik yüzünden yıllardır bir arpa boyu ilerleyemiyor. Kamuya yatırımlarda sürekli öteleniyor ve özel sağlık yatırımları siyasiler tarafından desteklenince bu durumda olan vatandaşa oluyor. Geçimini zar zor geçiren dar gelirli kesimdeki insanlar kamuda hizmet alamayınca özel hastanelerin kucağına itiliyor.

SİYASET DUYARSIZ MI KALIYOR!

Gaziantep'te son bir yıl içersinde kamu hastanelerinden görev yapan Beyincerrahi, Ortopedi ve Noroloji alanında başarılı hekimler özel hastanelere yüksek ücretlerle yaklaşık 180 hekim transfer olurken personel yetersizliği nedeniyle kamu hastanelerinde bazı branşlarda nerdeyse polkinlik yapılamaz duruma gelirken, bu duruma AK Parti İl Başkanlığı ve Milletvekilleri seyirci kalınca olan yine vatandaşa oldu. 

Kamu Hastanelerinde yeterli hekim olmadığı ve özel hastanelerin astronomik rakamlarla doktor transferi nedeniyle azalan personelin yerine yenileri atanmayınca Gaziantep'te bir çok polkinlikte hizmet verilemiyor. Gaziantep AK Parti milletvekilleri bu konuda ne gibi çaba sarf ediyorlar kamuoyu merak ediyor. 

TIBBİ MALZEME SEKTÖRÜ: BORCUNU ÖDEYEMEYEN KAMU HASTANELERİNE MALZEME YOK

Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na birer yazı gönderen TÜSAN, TOBDER, TTÜDER, ORDER ile İç  Anadolu Sağlıksan Derneği başkanları, bakanlıklarla Pazartesi gününe kadar uzlaşma sağlanmaması halinde tüm satışların durdurulacağın dile getirdi.

“FİYATLAR YÜZDE 112 ARTIRILMALI”

Bakanlıklar ve SGK'ya gönderilen yazılarda; Sağlık Uygulama Tebliği (SUT ) fiyatlarının güncelliğini kaybettiği, Sağlık Kurumlarının ödeme sürelerindeki belirsizlik ve artan maliyetleri karşılayamadıkları belirtilerek “Ekonomik planlama yeteneğimizi kaybettik” denildi.

Türkiye'deki tüm Üniversite ve Devlet Hastanelerine ortopedi ve omurga cerrahisi alanında tıbbi malzeme sağlayan üretici, ithalatçı ve bayilerin örgütlendikleri derneklerin yöneticileri yaptıkları ortak açıklamada, üniversite ve devlet Hastanelerine verdikleri malzemelerin parasını alamadıklarını, artan döviz maliyetlerine rağmen fiyatların güncellenmediğini dile getirdi.

Yazıda şu talepler dile getirildi: “SUT fiyatlarının her yıl TEFE TÜFE ortalamasına göre (yüzde 112) arttırılmasını talep ediyoruz. Tıbbi cihaz firma ödemelerinin en geç 60 gün vade ile gerçekleşmesini ve 2020-2021 yılına dair tıbbi cihaz alacaklarının ödenmesini istiyoruz. Aksi durumda sağlık kurumlarından gelecek talepleri karşılayamayacağımızı üzülerek bildirmek durumundayız.”

MEMOHABER ARAŞTIRDI

Ülke genelinde yaşanan sıkıntıyı en çok çeken illerin başında olan Gaziantep'te neler olduğunu araştıran www.haber27.com haber merkezi konuyu araştırdı ve şu açıklamalarla karşılaştı; 

Ortalama 2010 yılından bu yane devlet fiyat tebliğ etti O tarihte dolar 1.20 ler de idi yıl 2021 oldu fiyat değişmedi ve üzerine 2020 10. Ay da yine uzun zamandır ödeme alamadı sektör zorda iken %25 feragat istedi bakanlık paranızı iki taksitle ödüycem dedi zararına da olsa bir nebze kurtuluş olur diye bir çok firma feragat etti onun üzerine yine sorunlar devam etti şuan ortalama 20 aydır alacaklarını tahsil edemiyor ve dolar 13.50 oldu sattığını yerine koyamıyor elinde ürün kalmadı kendisi tedarik edemiyor ki kurumlara tedarik i devam ettirsin en acısı da bakanlıklar 1.5 yıldır çağrımızı duymuyor hammadde yurt dışı kaynaklı ama üretim yerli oldu %90 ın üzerinde ama hiç bir şekilde hala destek yok. Şeklinde şikayetlerini dile getirdiler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.