Oğlundan Alınan Yarı Uyumlu Kök Hücre İle Yaşama Tutundu

Oğlundan Alınan Yarı Uyumlu Kök Hücre İle Yaşama Tutundu

Medical Point Gaziantep Hastanesi, Hematoloji/ İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhami Kiki Kahramanmaraş’tan gelerek oğlundan alınan kök hücre ile sağlığına kavuşan 66 yaşındaki Ayşe Sapkıran hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Kiki sözlerine şöyle devam etti: ‘’Kahramanmaraş’tan hastanemize gelen 66 yaşındaki Ayşe Sapkıran, yaşı sebebiyle kemik iliği nakli riskli olarak kabul edilmekteydi. Geçmişte bu yaşlar kemik iliği nakli için uygun olmayan yaşlar olarak biliniyordu. İlik nakillerinde en büyük sorun başkasından yapılan ilik naklinde yaşanmaktadır ve uygun donörü bulmak çok önemlidir. Başka bir ifade ile Hastanın kardeşinden, akrabalarından ya da akraba dışı bireylerin "kemik iliğinden" veya "çevre kanından (damarlarındaki kandan)" kök hücrelerin alınıp, hastaya transfer edilmesi işlemine allojeneik kök hücre nakli adı verilmektedir. Aynı anne ve babadan dünyaya gelen kardeşlerde kök hücre tam uyumlu olma şansı %25’tir. Bu uyumun sağlanmadığı durumlarda ise ikinci seçenek kemik iliği bankasından uygun donörü bulabilmektir. Daha önce yarı uyumlu nakille yapılan çalışmalarda başarısız sonuçlar alındığı için bu yöntem kullanılmamaktaydı. Ancak yakın zamanda gelişen tekniklerle yarı uyumlu kardeş veya akraba vericilerden de nakil başarılı bir şekilde gerçekleştirilmeye başlandı.

Bu durumda hemen herkesin uygun donörü olabiliyor çünkü bir insana yarı uyumlu çocuğundan, babasından veya annesinden nakil gerçekleştirilebiliyor. Hastamız Ayşe Sapkıran‘ın bir kardeşi vardı o da nakil için uyumlu değildi yaşı ileri boyuttaydı. Bunun için ilik bankasına da başvurulmuştu. İlik bankasında da uygun ilik bulunamamıştı. Zaman ilerledikçe de hastamızın hastalığı nüksedebilirdi ve nakil şansını kaybedebilirdi. Bu hastamıza yarı uyumlu oğlundan ilik nakli gerçekleştirdik ve titiz çalışmalarımız neticesinde uygun tedbirleri alarak bu hastanın nakil sürecinin problemsiz bir şekilde atlatmasına yardımcı olduk. Sonuç olarak hastamızın kan değerleri normale döndü. Oğlundan aldığımız ilik vücudunda uyum sağlamaya başladı. Dolayısıyla hastamızın kan değerleri artık kendini idame ettirebilecek düzeye geldi. Sonuç olarak, bu hastamızı taburcu ettik. Hastamızın ilk kontrolünde kan değerleri oldukça iyiydi. Nakil edilen ilik vücutla barışık durumdaydı. İlik aktif olarak görevini yapmaktaydı. Hastamız şu an iyi bir bakım ile kontrolümüz altındadır.’’ dedi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.