ABD burnumuzun ucuna cephe kurdu

ABD burnumuzun ucuna cephe kurdu

ABD'nin Yunanistan'ın Batı Trakya'daki Dedeağaç kentinde kurduğu askeri üste son günlerde hareketlilik artıyor. Gelen bilgilere göre tanklar Romanya'ya gönderiliyor.

Washington'un “Karadeniz'e ulaşmak için boğazlara alternatif bir rota oluşturmak amacıyla kurduğu” belirtilen üsse son bir hafta içinde iki büyük kargo gemisi yanaştı. Türkiye sınırına sadece 30 kilometre uzaklıkta bulunan üsse gemilerden yaklaşık 400 askeri araç indirildi. Sevkiyatı gerçekleştiren ABD ordusunun 598'inci Ulaştırma Tugayı'ndan Albay Joshua D. Hirsch, “Dedeağaç'a indirdiğimiz ekipmanın sadece miktarı değil türü de çok önemli. Örneğin, M1'lerin, Bradley'lerin ve diğer zırhlı ve paletli araçların sevkiyatında limanı ilk kez kullandık. Bu, buradaki tüm ekip için inanılmaz bir dönüm noktası” dedi.

ABD tankları Romanya’ya gidiyor

ABD ve Yunanistan arasında imzalanan savunma işbirliği sözleşmelerinin ardından Batı Trakya'daki Türk sınırına sadece 30 kilometre uzaklıkta olan Dedeağaç (Evros) Limanı'nı askeri üsse çeviren ve 300 metrelik dev gemilerle ABD'den getirilen tank ve zırhlı araçları limana indirilmesinin ardından yoğun hareketlilik yaşanmaya başlandı.

ABD'nin Batı Trakya ve Girit Adası'ndan sonra Dedeağaç Limanı'na indirdiği yüzlerce tank, zırhlı araç ve mühimmatın vagonlara ve TIR'la yüklenerek Romanya'ya yola çıkarıldığı belirtildi. Dedeağaç Limanı'ndan Cumartesi sabahı hareket eden ilk yükü alan tren Bulgaristan'ın Zimnitsa bölgesine ulaştı. 24 Temmuz tarihinde başlayan sevkiyat 27 Temmuz'a kadar daha 6 tren 109 vagonla Köstence'deki Nicolae Balcescu tren merkezine ulaşacak. Sevkiyatı Yunan makamları ile birlikte  ABD ordusunun 598. Ulaştırma Tugayı koordine ediyor.

Dedeağaç'ta yayın yapan www.evrosnews.gr yayın organı ise okuyucularına duyurduğu haberde Yeni Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın (MDCA) önümüzdeki Ekim ayında ABD Dışişleri Bakanlığı ve Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından imzalanması bekleniyor. Anlaşmaya göre ABD'nin Batı Trakya ve Dedeağaç Limanı'nda 5 yıl daha kalması planlanırken iki yeni üs bölgesi kurulacak. Bu arada ABD askerlerinin konaklamaları için Kandilapti kentinden sonra Giannouli kentinde yeni lojmanlar yapılacak.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.