AKP'nin 'hurda' deyip görmezden geldiği THK'nin uçakları uçuşa hazır hale geldi

AKP'nin 'hurda' deyip görmezden geldiği THK'nin uçakları uçuşa hazır hale geldi

Türk Hava Kurumu (THK) Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, THK bünyesinde bulunan yangın söndürme uçakları ile gerçekleştirdiği basın toplantısında 4 adet CL-215 Amfibik Yangın Uçağı’nın yangınla mücadele için hazır olduğunu söyledi.

THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya, THK bünyesinde bulunan yangın söndürme uçakları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduğu basın toplantısı gerçekleştirdi.

THK Üniversitesinin Türkkuşu Yerleşkesi’nde gerçekleşen basın açıklamasında konuşan Kaya, THK bünyesinde 9 adet CL-215 Amfibik Yangın Uçağı bulunduğunu, bunlardan 4 tanesinin yangınla mücadele için hazır hale getirildiğini söyledi.

"YANGIN BÖLGELERİNE KONUŞLANDIRILACAK"

Kaya, “CL-215 orman yangınları ile mücadele uçaklarımız, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı’nın iş birliği üzerinden TUSAŞ kanalı ile bize verdikleri destek ve THK Teknik’in de imkanları ile bugün itibari ile 3 uçağımızın bakımları tamamen sonuçlandırıldı. Dördüncü uçağımızın bakımları da bitirilme aşamasına getirildi” ifadelerini kullandı.

Abdullah Kaya THK bünyesinde 9 adet CL-215 Amfibik Yangın Uçağı bulunduğunu, bunlardan 3 adedinin kaza kırımına uğradığı için bakımının nerdeyse imkansız olduğunu, geri kalan 6 uçaktan 4 tanesinin ilk etapta bakımlarının yapıldığını ve Temmuz ayında yangın bölgelerinde konuşlandırılacağını söyledi. Kaya, ikinci etapta ise diğer iki uçağın bakımlarının yapılacağını ve önümüzdeki sene onların da hizmete alınacağı bilgisini verdi.

 

TEPKİ ÇEKMİŞTİ

CL 215 amfibik uçaklarının su tankı 4,9 ton olduğu için Orman Bakanlığı'nın getirdiği 5 tonluk koşul nedeniyle THK son iki yıldır ihaleye alınmamış, Rus firmaları helikopter ve yangın söndürme uçakları kullanılmıştı.

THK yetkilileri ise düzenli bakımları yapıldığı sürece uçaklarının aktif olarak orman yangınları ile mücadelede kullanılabileceğini vurgulamıştı.Özellikle 2021 yazında yaşanan büyük orman yangınlarında THK uçaklarının kullanılamamış olması kamuoyunda büyük tepki çekmiş, muhalefet temsilcileri iktidarı eleştirmişti.

THK'NİN ESKİ DENİLEN UÇAKLARINA KARŞI DAHA ESKİ UÇAKLAR ALINDI

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), THK'nin 1969 model olduğu için eski denilen uçaklarına karşı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilen biri 1963 diğer 1962 model helikopterleri kullanacak. Şirket toplamda 10 yangın söndürme helikopteri getirecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.