'Cumhurbaşkanına hakaret'ten tutuklandı

'Cumhurbaşkanına hakaret'ten tutuklandı

Bir programda söylediği, "Ekmek, aptal toplumların temel gıdasıdır. Bizim toplum ekmekle doyduğu için böyle 20 yıl başında yöneticiler duruyor" sözleri nedeniyle gözaltına alınan Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, 'Cumhurbaşkanına hakaret'

 Kolivar'ın oğlu Kerem Kolivar, "Kin ve nefret söylemleriyle adliyeye çağırıp daha sonra 'Hiçbir şey bulamadım, kendime bir hakaret uydurayım' deyip de alıyorsanız şu binaya (adliyeye) gerek yok" dedi.

cihan-kolivar-neden-tutuklandi.jpg

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar'ın, 7 Kasım 2022 Pazartesi günü Habertürk TV'de Afşin Yurdakul'un sunduğu programda"Ekmek, aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bilimsel bir şey konuşuyorum, ezbere konuşmuyorum. Türkiye'de ekmek, kişi başı tüketim 210 kilo. İsveç, Norveç, Danimarka, Japonya, İngiltere'de de 45-50 kilo. Bizim toplum ekmek ile doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor" sözleri tartışma konusu oldu.

Kolivar, canlı yayında kullandığı ifadeler nedeniyle 'Türk milletini, devleti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak' suç isnadıyla 8 Kasım 2022 Salı günü gözaltına alındı.

TUTUKLANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü'ndeki ifade işlemelerinin tamamlanmasının ardından bugün (9 Kasım 2022 Çarşamba günü) sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirildi.

Kolivar, daha sonra tutuklama talebiyle sevk edildiği nöbetçi hakimlik tarafından tutuklanarak Silivri'deki Marmara Cezaevi'ne gönderildi. Cihan Kolivar, canlı yayında sarf ettiği sözlere bağlı olarak 'Türk milletini, devleti, devletin kurum ve organlarını aşağılamak' suçundan değil, geçmiş dönemde Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği' gerekçesiyle tutuklandı.

"BİR KARADENİZLİ OLARAK..."

Kolivar'ın emniyet ifadesinde, "Benim merkezi hükümetle herhangi bir sorunum yoktur. Benim sorunum ilçe belediyeleriyle. İlçe belediyeleri ruhsatsız fırınlara izin veriyor" dedi.

"Ben 'Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir' derken ekmeğin sağlığa zararlı olduğunu anlatmak istedim" diyen Kolivar, "Ekmeğin fazla tüketilmesi halinde insanlara zarar vereceği yönündedir. Benim sözlerimde kesinlikle Türk toplumu hedef alınmamıştır. İfadelerim toplumca yanlış anlaşılmıştır. Sözlerimde genelleme yaptım. Bir Karadenizli olarak Türk toplumuna hakaret edecek karakterde değilim" ifadelerini kullandı.

" 'CUMHURBAŞKANINA HAKARET' YORUMUYLA TUTUKLANDI"

Adliye önünde açıklama yapan Cihan Kolivar'ın avukatı Bilge Çiftçi, şunları söyledi:

"Cihan bey dün gece gözaltına alındı. Gözaltı kararına biz itiraz yaptık ancak ertesi gün savcılığa çıkarıldı. Bugün savcılık huzurunda verdiği ifadesinden sonra geçmiş tarihli tweetleri sebebiyle cumhurbaşkanına hakaretten bir soruşturma daha eklendi dosyasına ve tutuklamaya sevk edildi.

Mahkemede yaptığımız savunmada gerekli açıklamaları yaptık, savunmaları yaptık. Ancak mahkemenin takdiri tutuklama talebinin kabulü yönünde oldu.

Şu an yeni ismi ile Marmara Cezaevi'ne kendisi naklediliyor. Bu aşamada yapacağımız başka bir açıklama yok, yasal süresi içerisinde zaten itirazlarımızı yapacağız.

Suçlamaları tabii ki de kabul etmiyoruz, kendisi de etmedi. Yapılan tweetlerin tamamen eleştiri kapsamında kaldığını zaten kendisi de dile getirdi. Kaldı ki tweetlerde doğrudan bir kişiye yönelim yok, sözler itibarıyla genel cümleler kurulu.

Ama ne yazık ki bunun cumhurbaşkanına hakaret yorumuyla dosyaya intikali gerçekleştirildi ve sevk maddesi olarak da bu, dosyaya konu edildi. Hakaret söz konusu değildir, aşağılama söz konusu değildir."

" 'HİÇBİR ŞEY BULAMADIM, HAKARET UYDURAYIM' DERSENİZ ADALETE GEREK YOK"

Cihan Kolivar'ın oğlu Kerem Kolivar ise adliye önündeki açıklamasında, "Kin ve nefret söylemleri ile adliyeye çağırıp daha sonra 'Hiçbir şey bulamadım, kendime bir hakaret uydurayım' deyip de alıyorsanız hiç şu binaya da (adliye binasına) gerek yok, bu kadar masrafa da gerek yok, bu trafiğe de gerek yok. Yazın bize 'Şu kadar ceza yedin, bunu yaptın, benim de kararım bu' diye, yollayın, tebliğ edin, kimse de yorulmasın.

Şöyle bir şey var; herkes tek bir düşüncede olacak, herkes tek bir şeyi düşünecek, tek bir şey söyleyecek. Varsa dünyada öyle bir ülke herkes gitsin orada yaşasın.

(Cihan Kolivar'ın) Morali iyi, kendi de gülerek karşılıyor öyle diyeyim ben size. Artık gülüyoruz yani daha yapacak bir şey yok. Herkes ağlanmasını bekliyor da yok, kimse ağlamıyor, herkes gülüyor artık" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.