"Hava gücümüz iyi ama!

"Hava gücümüz iyi ama!

Şu an ülkede bulunan 18 yabancı hava aracının 12 uçak ve 6 helikopterden oluştuğunu belirten Özkaya, “Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz” dedi.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Türkiye’deki orman yangınlarının kontrol altına alınmasında rol alan yabancı hava araçlarına ilişkin, Türkiye’nin sahip olduğu toplam 45 helikopter ve 3 uçağın yanı sıra yabancı ülkelerden de destek geldiğini ve hâlâ bekledikleri yardım uçakları olduğunu söyledi.

Şu an ülkede bulunan 18 yabancı hava aracının 12 uçak ve 6 helikopterden oluştuğunu aktaran Özkaya, “ İran 1 uçak ve 2 helikopter ile destek verdi. Azerbaycan 1 helikopter ve 53 araçlık bir kara ekibiyle şu an yangın bölgesine ulaşmak üzere. Ukrayna 3 uçakla destek verdi. Rusya’dan da 5 uçak ve 3 helikopter geldi” ifadelerini kullandı.

"SİVİL KORUMA MEKANİZMASI"

Avrupa Birliğindeki (AB) “Sivil Koruma Mekanizması”nın AB’ye üye ülkelerin aidat ödeyerek oluşturdukları bir mekanizma olduğunu anlatan Özkaya, “Yıllık belirli bir ücret ödüyoruz. Burada bir havuzda para toplanıyor ve ihtiyaç duyan ülkelere, buradan destek veriliyor. Bu bir yardım değil. Kendi hakkımızı, yeri geldiğinde kullanıyoruz. Buna yardım demiyoruz. Bunun adı destektir çünkü hakkımız olanı istiyoruz. Bu çağrıya 4 ülkeden 5 uçaklık öneri geldi.” ifadelerini kullandı.

“YARDIM TALEPLERİNİ ÇEVİRMEK DİPLOMATİK OLARAK DOĞRU DEĞİL”

Hırvatistan, İspanya, Fransa ve Romanya’dan teklif geldiğini ve Romanya’nın uçağının su dolum tankının farklı çalışması sebebiyle Türkiye’nin şartlarını karşılamadığını belirten Özkaya, “Romanya’ya bu uçağa ihtiyaç duymadığımızı ileterek teşekkür ettik. Fransa’nınki de amfibik olmadığı ve henüz hazır olmadığı için iptal oldu. Amfibik olanlardan 1’i Hırvatistan ve 2’si İspanya’dan olmak üzere 3 uçak geldi. Hırvatistan uçağı Antalya Gazipaşa’ya indi. İspanya’ya ait 2 uçak ise Dalaman’a indi.” diye konuştu.

Söz konusu uçakların gece uçamadığını savunan Özkaya, “Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz. Bu yardım taleplerini geri çevirmek diplomatik olarak da doğru değil” ifadesini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.