Narlı fayı.. Deprem felaketi yaşanan iki il büyük tehlike altında
Prof. Dr. Hasan Sözbilir o fay hattına dikkat çekti! İki ili uyardı: 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir
Prof. Dr. Hasan Sözbilir o fay hattına dikkat çekti! İki ili uyardı: 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir
DEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki 6 Şubat depremlerinin ardından Narlı Fayı üzerinde incelemelerde bulundu. Sözbilir, bu fayın kırılması durumunda 6.7 büyüklüğünde bir deprem yaratabileceğini ve Sakçagöz Fayı ile birleşmesi durumunda depremin büyüklüğünün artabileceğini belirtti. 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde depremler 11 ili etkiledi ve büyük yıkıma neden oldu. Bu depremlerden sonra DEÜ, TÜBİTAK, AFAD, MTA gibi kuruluşlar ve birçok üniversiteden bilim insanları bölgede araştırma yapmaya başladı.
BİLİM İNSANLARI İNCELEMELERDE BULUNDU
DEÜ'den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ'ın yanı sıra, Fırat Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nden akademisyenlerin katıldığı ve birçok yüksek lisans öğrencisinin de yer aldığı ekip, Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi faylar üzerinde çalışmalar yapmaktadır.
NARLI FAYI'NA DİKKAT ÇEKTİ
Son olarak Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunduklarını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Son çalışmamızı Kahramanmaraş bölgesinde, Narlı civarında gerçekleştirdik. Özellikle 6 Şubat depreminde ilk kırılan parçanın üzerinde 2 hendek açtık. Bu parça aslında ilk kez kırılıyor. Yeni bir fay gelişimi söz konusu. Bu da çok doğal. Normal şartlarda deprem olduğunda var olan bir fayı kullanır. Fakat bazı durumlarda özellikle çok şiddetli depremler olduğunda bazen yeryüzünü yeniden kırabilir.
Bu kırılan parçanın hemen güneyinde Narlı Fayı var. Narlı Fayı'nda da 2 hendek açtık. Narlı Fayı üzerinde insanlar yaşarken, 3 deprem gerçekleştiğini gördük. Bu depremlerin sonucunda Narlı Fayı, günümüzde yine deprem tehlikesi yüksek bir fay sınıfına çıkmış durumda. Bu fayın hemen güneyinde Sakçagöz Fayı, Yesemek Fayı, Hacıpaşa Fayı gibi, Ölüdeniz Fayı'nın parçaları var. Bunlar üzerinde de önümüzdeki günlerde hendekler açacağız. Böylece Ölüdeniz Fayı'nın, Türkiye sınırları içindeki kalan kısmında nasıl bir tehlike olduğunu ve tehlike seviyesini bulmaya çalışacağız" dedi.
İKİ İLİ UYARDI
Narlı Fayı çalışmalarında 3 tane tarihsel deprem olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat depreminin çok az bir yerde Narlı Fayı'nı etkilediğini gözlemlemiş olduk ama ani bir kırılma henüz gerçekleşmemiş. Dolayısıyla gelecekte Narlı Fayı'nın kırılma olasılığının olabileceğini düşünüyoruz. Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir.
Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.