Polis Boğaziçi Üniversitesi'ne girdi

Polis Boğaziçi Üniversitesi'ne girdi

Boğaziçi Üniversitesi'ne 12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez kurum dışından Melih Bulu rektör olarak atandı. Öğrenciler, akademisyenler başta olmak üzere birçok kesim tarafından tepki gösterildi. Bugün de üniversiteye polisin geldiği görüldü.

Boğaziçi Üniversitesi'ne 12 Eylül askeri darbesinden sonra ilk kez kurum dışından rektör olarak Melih Bulu'nun atanmasına tepkiler artarak devam ediyor. 2016 yılından bu yana üniversitelere seçimsiz rektör atamalarının yaygınlaştığına dikkat çeken akademisyenler ve öğrenciler, akademik ve bilimsel özerklik için seslerini yükseltmeye başladı.

Öğrenciler önümüzdeki saatlerde Güney Kampüs önünde açıklama yapacak. Eylemden önce Baoğziçi Üniversitesi'ne polisin TOMA ile girdiği görüldü. Üniversite çevresine çok sayıda polis aracı konuşlandırıldı.

Okulun içerisinde toplanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine basın açıklaması yapacakları alanın kapısı özel güvenlikler tarafından açılmadı. 
Öğrenciler, 'kayyum rektör istemiyoruz' diye slogan attı. Öğrenciler özel güvenliğe, 'kapı aç, kapıyı aç' diyerek tepki gösterdi. Öğrenciler ıslık ve alkışlarla protestolarına devam etti.

Dışarıdan gelen öğrencilerin iradi müdahalesiyle kapı kırıldı. İçerideki ve dışarıdaki öğrenciler buluştu.

ÖZEL GÜVENLİK MÜDAHALE ETTİ

Kuzey Kampüsü'nden girmek isteyen öğrenciler, özel güvenliğin müdahalesi ile karşılaştı. Öğrenciler tüm engelleme girişimlerine rağmen Kuzey Kampüsü'nden de giriş yaptı.

ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜK BİNASINI MÜHÜRLEDİ

Öğrenciler ise, Rektörlük binasına, "Bu bina AKP'li Melih Bulu'nun Rektör atanması sebebiyle Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından mühürlenmiştir!" denildi.

KINADILAR

Okulun resmi öğrenci kurumu olan, Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu da Melih Bulu'nun kurum dışından üniversiteye rektör atanmasını kınadı.

"Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir. Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir" diyen kurul, "Kayyum rektör istemiyoruz" dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZE ZARARLAR VERDİĞİNİ ÜZÜLEREK GÖRÜYORUZ”

Öğrenciler tarafından yapılan basın açıklamasında, “Üniversitemizin özerkliğinin, kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil; üniversite mensuplarının yaptığı, demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz. Bu şartlar sağlanmadığında ortaya çıkan antidemokratik uygulamaların üniversitemize zararlar verdiğini üzülerek görmekteyiz” denildi.

“AKADEMİK YÖNETİCİLER SEÇİMLE BELİRLENMELİ”

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun 2012 yılında kabul ettiği ilkeler vurgu yapan öğrenciler o ilkeleri şöyle sıralandı:

“Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir. Üniversitelerde karar alma yetkisinin, demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler, atamayla değil seçimle belirlenmelidir. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak akademik programlarını ve araştırma programlarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.”

“SORUN; İSİMLERDEN BAĞIMSIZ BİR DEMOKRASİ, AKADEMİK ÖZERKLİK”

“Boğaziçi'liler olarak asıl sorunumuz Melih Bulu'nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir” denilen açıklamada, “Sorun; isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki; üniversitelerimizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“ACİLEN YENİ SEÇİM DÜZENLEMELERİNİ TALEP EDİYORUZ”

Öğrenciler, taleplerini şöyle dile getirdi:

“Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.”

Öğrenci açıklaması öncesi ve sırasında polisin üniversite ve çevresinde önlemleri artırdığı gözlendi.

AKADEMİSYENLER DE TEPKİLİ

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri de ortak açıklama ile tepki gösterdi.

İşte o açıklama:

“1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980'lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016'dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

1. Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

2. Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

3. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Kaynak: KRT

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.