YSK’dan 'siyah nokta' kararı: Özel işaret değilse zarflar geçerli

YSK’dan 'siyah nokta' kararı: Özel işaret değilse zarflar geçerli

Hollanda’da bir sandıkta açılan oy pusulalarında Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta tartışmalara neden oldu.

Hollanda’da bir sandıkta açılan oy pusulalarında Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta tartışmalara neden oldu. Pusulalarda Erdoğan dışındaki adaylara verilen oyların geçersiz olacağı yönündeki iddiaları değerlendiren YSK, kanunun açık olduğu belirtilerek, özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılacağını belirtti.

Hollanda Deventer’da 14 Mayıs seçimleri için hazırlanmış olan 225 pusulada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin altındaki kutucuğun içerisinde siyah bir noktanın yer alması tartışmaları da beraberinde getirmişti. Söz konusu pusulanın sosyal medyada paylaşılması üzerine Erdoğan’a oy verilmesi halinde siyah noktanın gözükmeyeceği, diğer adaylara oy verilmesi halinde ise siyah nokta nedeniyle bu oyların iptal edileceği yorumları yapılmıştı.

Tartışmaların ardından İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “Oy torbasının sandık kurulu huzurunda açıldığı sırada içinden çıkan oy pusulası ve zarfların tümünün veya bir kısmının üstünde leke veya mürekkep izi bulunması durumunda oy pusulası ve zarfların geçerli sayılıp sayılmacağı” konusunda görüş verilmesi isteminde bulundu.

T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre Yüksek Seçim Kurulu, Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerindeki siyah nokta ile ilgili tartışmalar üzerine “görüş verilmesine yer olmadığına” karar verdi. YSK kararında ilgili kanunun açık olduğu belirtilerek, özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarfların geçerli sayılacağı belirtildi.

“GÖRÜŞ VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA…”

Kararla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Öztürk, ”Yüksek Seçim Kurulu oy pusulaları veya zarfların tamamının veya bir kısmının üzerinde leke veya mürekkep izi bulunması halinde pusulanın ve zarfın geçerli olup olmayacağı yönünde görüş istememize; 298 Sayılı Kanun’un 98. ve 101. madde hükümleri açık olduğundan “görüş verilmesine yer olmadığına” dair karar verdi” dedi. Öztürk, ilgili madde hükümlerini ise şöyle sıraladı:

“ZARFLAR GEÇERLİ SAYILIR”

298 Sayılı Kanun Madde 98: “…. Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır.” 298 Sayılı Kanun Madde 101: “…. Ancak aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz: 1. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması. 2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması. 3. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.