Fehmi Koru sordu

Fehmi Koru sordu

Fehmi Koru bugünkü köşe yazısında bir bulmacam var arkadaşlar diyerek "TL değer kaybediyor diye iktidar değişir mi?" diye sordu.

Fehmi Koru, kişisel blogunda yazdığı köşe yazısına ABD’nin bütün dünyada satışa sunulan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan bulmacayı taşıyarak "TL değer kaybediyor diye iktidar değişir mi?" diye sordu.

Wall Street Journal'de yer alan bulmacada "Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizi düşürme talebi ülke parasının değerini kaybetmesine yol açtı. 1 dolar şimdi yaklaşık kaç lira ediyor?" diye sorulan sorunun şıklarında "A. 11; B. 110; C. 1,100; D. 11,000." yer alıyor.

"Paramızın pula dönmesine üzüldüm de, konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da işin içine sokacak biçimde ABD’nin en çok satan gazetesindeki bulmacada yer almasına daha az üzülmüş değilim" diye yorum yapan Koru, "WSJ’ın siyasi haberleri de dikkat çeker, ancak esas ekonomi ve iş dünyasına dönük haberleri dünyanın her tarafındaki iş insanları tarafından yakından takip edilir.

Bu alanda onunla İngilizlerin yine dünyanın her tarafında satışa sunulan Financial Times (FT) gazetesi yarışır. İş insanları bu iki gazeteye bakarak yatırım kararı alırlar.

FT’de de bu hafta içinde Türkiye ile ilgili haberler yer aldı. Hemen hepsi TL-dolar ilişkisine dairdi. Ne gibi bir ilgi kurmuşsa, FT, bir haberinin içine siyasi bir grafik eklemişti. Grafiğin en tepesinde "Türkler şimdi Erdoğan’ın gelecek seçimi kaybetmesini bekliyor" yazıyor." diye yazdı.

Financial Times'ta yer alan grafikte "Bu hafta bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsa ve Erdoğan aday olsa, kazanabilir mi?" sorusunun sorulduğunu belirten Koru, "2020 yılı Ağustos ayına kadar ankete katılanlardan yarıdan fazlasının (neredeyse yüzde 60’ının) bu soruya “Kazanabilir” cevabı verdiği, 2021 yılı Ağustos ayına doğru ise cevapların olumsuz olmaya başladığı görülüyor. Eylül 2021’de “Kazanabilir” cevabını verenlerin oranı yüzde 40’a düşmüş durumda." cevabı verildiğini aktardı.

Fehmi Koru, FT'nin anket cevabına kaynak olarak aldığını anket sonucu olarak ise "Metropoll araştırma şirketinin ‘Türkiye’nin Nabzı’ adıyla her ay yürüttüğü kamuoyu araştırması." olduğunu yazdı.

Yazısının devamında Koru, WSJ’nin hafta sonu bulmacası olarak dün sorduğu soruya kaç yabancının doğru cevap verdiğini merak ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Cevabın doğrusunun A seçeneği, yani “11 TL” olması beklenir. Ancak, sorunun yazılışı ile gazetede basılışı arasındaki kısa sürede, dolar-TL dengesi biraz daha TL’nin aleyhine bozuldu."

"Hafta sonuna ‘1 dolar = 11.25 TL’ olarak girildi." diye yazan Koru, "Neden böyle oldu, neden TL dolar karşısında kısa sürede hatırı sayılır bir değer kaybına uğradı?

Bu soruyu bulmaca çözmesini sevenlere sormuş olayım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.