İnternet Yasası Meclis’te

İnternet Yasası Meclis’te

"Uzun süredir beklenen basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeler içeren "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığına sunuldu."

Güçlü Anadolu İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Levent Özkurt Sosyal medya ve internet haberciliği alanlarına ilişkin yeni düzenlemeler içeren yasa teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunun belirterek şunları söyledi: “Teklifin 29. maddesine göre yanıltıcı haber yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası gelecek. Gerçek hayatta suç olan internette de suç olacak.
AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasıyla sunulan teklife göre, yasal zemine kavuşturulmaları amacıyla internet haber siteleri ile basın kartına ilişkin hususlar Basın Kanunu'nun kapsamına alınarak radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personelinin basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirileceği öngörülüyor.
Basın Kanunu'nun amacının; basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanımı ile basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemek olduğu ifade ediliyor.
Basın kartı düzenlenmesi bakımından basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri bu Kanun kapsamına dahil ediliyor. Teklifle internet haber siteleri de süreli yayın tanımı kapsamına alınıyor. Öte yandan internet haber sitesi, İletişim Başkanı, İletişim Başkanlığı, Basın Kartı Komisyonu, medya mensubu, enformasyon görevlisinin tanımı da düzenlemede yer buluyor. Süreli yayınların çıkarılması için beyanname Basın İlan Kurumuna verilecek
İnternet haber sitelerinde faaliyet gösterdiği iş yeri adresi, ticari unvanı, elektronik posta adresi, iletişim telefonu ve elektronik tebligat adresi ile yer sağlayıcısının adı ve adresi kendilerine ait internet ortamında kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği şekilde ve "iletişim" başlığı altında bulundurulacak”
Başkan Levent Özkurt yasayla ilgili madde sayısının çok olmasından dolayı ayrıntılı inceleme yapılması yönünde çalışmaların devam ettiğini ve mevcut sitelerin yasaya uygun hale getirilerek devam etmesi yönünde çalışma yaptıklarını da sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.