
AKP'nin haberi yok BBP direkt karşı
Öcalan’ın silah bırakılması çağrısı ve PKK’nın kendini feshetmesinin ardından MHP Lideri Bahçeli çözümün adresini TBMM olarak gösterdi. Bu öneri Cumhur İttifakı’nda krize yol açtı. AKP’liler ‘haberimiz yoktu’ derken BBP doğrudan sürece karşı çıktı.
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın örgüte silah bırakma çağrısı yapması ve bu kapsamda toplanan 12. PKK Kongresi’nin de çağrıya uymasının ardından başlayan süreçte MHP lideri Devlet Bahçeli TBMM’de bir an önce komisyon kurulmasını önerdi.
Bahçeli’nin ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve DEM Parti ile PKK cephelerinden de paralel açıklamalar yapıldı. Bahçeli’nin söz konusu çağrısı süreçle ilgili çevrelerden olumlu dönüş alırken MHP’nin de dahil olduğu Cumhur İttifakı’nda karışıklıklara sebep oldu.
BBP AÇIKTAN REDDETTİ
Cumhur İttifakı bileşeni BBP’nin lideri Mustafa Destici, Bahçeli’nin çağrısına “Kürt sorunu diye bir şey yoktur, terör sorunu vardır onu da güvenlik güçlerimiz çözmüştür. Bu mecliste görüşülürse içinden çıkılamaz” ifadeleriyle açıktan tepki gösterdi.
Partisinin genel merkezinde gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Destici Bahçeli’nin açıklamalarına ilişkin şöyle konuştu:
‘KÜRT SORUNU YOK MECLİSTE GÖRÜŞÜLMEMELİ’
"Bu ülkede eğer 'Bir Kürt sorunu var' denilip bu Meclis'e ya da başka bir yere getirilirse artık mesele işin içinden çıkılmaz bir hal ve boyut alıyor. Bu ülkede bir Kürt sorunu yoktur. Bir terör sorunu vardır ve bu sorun da kahraman Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kahraman güvenlik güçleri tarafından bitirilmiştir, kökü kazınmıştır ve zaferle sonuçlanmıştır. Onun için PKK diz çökmüş, silah bırakacağını ve kendini feshedeceğini açıklamıştır. Bugüne kadar ona destek verenlerin dillendirdiği, 'Kürt sorunu' meselesini asla kabul edemeyiz"
BAHÇELİ’NİN ÇAĞRISININ ARDINDAN YAŞANANLAR
Bahçeli’nin çağrısının ardından ilk açıklama Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş, “Bu meselenin konuşulacağı yer hem siyaset olarak hem yasal zeminin hazırlanması bakımından TBMM’dir” dedi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sarıkaya ise bir televizyon programında konuya ilişkin soruları yanıtlarken “Silahların herhangi bir şekilde gündem oluşturduğu bir ortam içerisinde TBMM'deki sürecin konuşulabilme imkanının olmadığı kanaatindeyim” dedi ve partisinin ’önce silahların teslim edilmesi’ görüşünde olduğu ifade etti.
Bahçeli’nin komisyon çağrısı Meclis kulislerinin de önemli gündemlerinden oldu. Sürecin sağlıklı ilerlemesi için Meclis’in aktif rol alması gerektiğini belirten MHP kurmayları, AKP’li Sarıkaya’nın aksine komisyonun bir an önce kurulması gerektiğini söyledi.
AKP’Lİ KURMAYLAR: HABERİMİZ YOKTU
T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre aralarında AKP’li yöneticilerin de olduğu bazı isimler Bahçeli’nin komisyon çağrısından haberdar olmadıklarını söyledi. AKP’li bir yönetici, “Meclis’te sürecin müzakere edileceği bir komisyonu zaman zaman tartışıyorduk. Ama bu netlikte bir çalışma yapmamıştık” dedi.
Sürecin belirli aşamaları olduğunu kaydeden kurmay, “Komisyon kurulması ve yasal düzenlemeler yapılması için silah bırakmada bir yol alınması lazım. Orada bir şey olacak ki burada adımlar atılsın. Süreç aşama aşama ilerliyor. Bunun için de bazı aşamaların geride kalması gerekiyor” diye konuştu.
ÖNCE SİLAHLAR BIRAKILSIN ÇAĞRISI
"Komisyonun kurulması için silahların tamamen bırakılması beklenecek mi?" sorusuna ise “Tamamen bırakılması değil ama en azından silah bırakma konusunda belirli bir yol alınması gerekiyor. Biraz eşgüdümlü olarak ilerleyecek, dinamik bir süreç. Bir şey olsun ki bir şey yapılsın. ‘Bir an önce olsun’ demeden izleyerek ilerleyeceğiz” yanıtını verdi.
‘CUMHURBAŞKANI’NDAN BAĞIMSIZ OLAMAZ’
Bahçeli’nin önerisinin Cumhurbaşkanı’ndan bağımsız olamayacağını kaydeden bir başka AKP’li isim, “Bahçeli bu çağrıyı yaptıysa komisyon kısa süre içinde kurulacaktır” dedi.
Meclis kulislerinde Bahçeli’nin çağrısıyla birlikte sürecin hızlanacağı ve komisyonun kurulmasına ilişkin çalışmaların kısa süre içinde başlayacağı görüşü hâkim. Bir iddiaya göre Erdoğan’a yakın dar bir ekip kâğıt üstünde çalışmalara başladı bile.
YRP: 'KOMİSYONDA YER ALMAYACAĞIZ'
Öneriye bir değerlendirme de Yeniden Refah Partisi'nden geldi. Partinin Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç ise şöyle konuştu:
"Bu ahval ve şerait içerisinde Yeniden Refah Partisi’nin Meclis’te kurulması muhtemel 100 kişilik bir komisyonda yer alması söz konusu olmayacaktır. Biz bilgilendirme istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bir liderler zirvesi toplanırsa, kaygılar giderilirse, liderler birinci elden, devlet tarafından bilgilendirilirse, Yeniden Refah Partisi de elbette ki bu konudaki konumunu gözden geçirecektir."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.