Avrupa'dan '14 Mayıs' çağrısı: Ne olursa olsun sonuca saygılı olunmalı

Avrupa'dan '14 Mayıs' çağrısı: Ne olursa olsun sonuca saygılı olunmalı

Türkiye'de sandığa saatler kala Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nden tüm taraflara seçim konusunda çağrı geldi.

Türkiye'de sandığa saatler kala Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nden tüm taraflara seçim konusunda çağrı geldi. AKPM seçim gözlem heyetinin başkanı Sosyal Demokrat Partili Frank Schwabe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonuçlarını tanımayacağına dair endişeler ve seçim süreciyle ilgili açıklama yaptı. Bu yöndeki endişelerden haberdar olduklarını belirten Schwabe, endişelerden haberdar olduklarını belirterek "Ülkedeki tüm yetkilileri seçim sonuçlarına saygı göstermeye çağırıyoruz" vurgusu yaptı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye seçimlerini izleyecek seçim gözlem heyetinin başkanı Frank Schwabe, DW'ye değerlendirmelerde bulundu. 12-15 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'de gözlemcilik yapacak heyetin Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) başkanı Schwabe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim sonuçlarını tanımayacağına dair endişelerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

'AVRUPA'DAKİ GİBİ DEMOKRATİK BİR YARIŞ OLMADI'

Bu yöndeki endişelerden haberdar olduklarını belirten Schwabe, endişelerden haberdar olduklarını belirterek "Ülkedeki tüm yetkilileri seçim sonuçlarına saygı göstermeye çağırıyoruz" vurgusu yaptı. Schwabe, seçim ortamının demokratik bir Avrupa'da olmasını istedikleri gibi olmadığını belirterek, Avrupa Konseyi'nin çeşitli raporlarına göre Türkiye'deki seçimlerde adayların hepsinin medyada aynı şekilde yer almadığını söyledi.

Schwabe "Adayların kamu televizyonlarında ne kadar yer aldığına bakarsak, görevdeki cumhurbaşkanının çok daha fazla yer aldığını görürüz. Medya özgürlüğünün durumuna baktığımızda orada da pek çok sorun görüyoruz. Elbette muhalefet bunu dile getiriyor ve biz de bunu fark ediyoruz" diye konuştu.

'İNSAN HAKLARINI GÖZETECEK BİR HÜKÜMET OLACAĞINI UMUYORUZ'

Avrupa Konseyi açısından tüm seçimlerin çok önemli olduğunu belirten Schwabe, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna da değindi. Avrupa Konseyi'nin ülkedeki demokrasi ve insan haklarının durumuna ilişkin endişeler nedeniyle Türkiye'yi izleme prosedürüne aldığını hatırlatan Schwabe "İnsan Hakları Mahkememiz tarafından serbest bırakılmalarına karar verildi ve önümüzdeki seçimlerle birlikte Avrupa ailesinin kural ve değerlerine her zaman saygı gösterecek bir hükümete sahip olacağımızı umuyoruz" dedi.

DEPREM BÖLGESİNDE OY VERME İŞLEMİ SORUNU

Schwabe ayrıca depremin seçimlerde önemli olacağını söyleyerek depremden etkilenen güney bölgelerinde oy verme işleminin nasıl gerçekleşeceğinin ise tam olarak belli olmadığına dikkat çekerek "Şu anda Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan yaklaşık 150 bin civarında insanımız var ve seçimler için orada kayıt yaptırıyorlar. Ancak hala deprem bölgelerinde kayıtlı olan milyonlarca insan var ve onların nasıl oy kullanabileceklerini bilmiyoruz. Dolayısıyla durumu çok özel olarak ele almamız gerekiyor" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.