Barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak

Barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak

Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Kiralar" başlıklı yeni bir video yayımladı. İktidarın konut sektörünü rant alanına çevirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak" dedi.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından "Kiralar" başlığı ile yeni bir video yükledi.

2002'de nüfusun yüzde 75'i ev sahibi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "TOKİ, konut dışında 5'li çetelere kaynak aktarmak için başka işlerde kullandılar. Açıkça söylemek gerekirse, orta sınıfı, hele hele yoksulları resmen unuttular" dedi.

YABANCILARA KONUT SATIŞI AÇIKLAMASI

Türk vatandaşlarının barınma sorunu yaşarken yabancıların konut satın almasına değinen Kılıçdaroğlu, "Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak bu ülkede. Halkımın barınmak için ihtiyaç duyduğu gayrimenkulün zerresini yabancılara koklatmayacağım. Bu rezilliğe de son verilecek" dedi.

Kılıçdaroğlu, videoda şu ifadeleri kullandı:

"KİRALAR BİR YILDA YÜZDE 197 ARTTI"

Sevgili halkım, bu aralar hepimizi mahveden, darmadağın eden, soframızdaki ekmeğimizden eden kira konusu var. Tabii asıl sorun Türkiye'nin kangren olmuş barınma sorunu. 2002'de nüfusun yüzde 75'i ev sahibiyken bugün bu oran yüzde 55'e düştü. Görüyor musunuz şu korkunç durumu?

Yeni jenerasyonlar asla ev sahibi olamıyor. Konut fiyatlarındaki artış, doları ikiye katladı. Maaşlarına sahte enflasyon rakamlarının bile altında zam alan çalışanların, hele milyonlarca asgari ücretlinin ev sahibi olması mümkün değil, hayal. Bir yıl içinde kiralar yüzde 197 arttı. Asgari ücret 8 bin 500 lira iken, bir evin kirası ortalama 7 bin 400 liraya çıktı.

"5'Lİ ÇETELERE SERVET TRANSFERİ YAPTILAR"

Bütün bir ay gece gündüz çalış, yüklen, yüklen, yüklen; sonra kazandığın 3 kuruşun 2'si kiraya gitsin. Bu Erdoğan kapitalizmin altında böyle ezil. Türkiye'de evlenme yaşının yükselmesinden dem vuran saraylının, bu gençler bu kiraları nasıl ödeyecek sorusuna yanıtı yok. Çünkü sorunu yaratan kendisi. Konut sektörünü rant alanına dönüştürdüler. Çetelere buradan gelir ve servet transferi yaptılar. Çeteler sevinirken halk anayasal hakkı olan barınma hakkından bile yoksun bırakıldı.

Bakın, dramatik bir rakam söyleyeyim size. 1984-1999 arasındaki 15 yılda 1 milyon 139 bin 99 konut yapan TOKİ, son 20 yılda 506 bin 861 konut yaptı. Sizce konut sayısı neden bu kadar düşük? Çünkü TOKİ, konut dışında 5'li çetelere kaynak aktarmak için başka işlerde kullandılar. Açıkça söylemek gerekirse, orta sınıfı, hele hele yoksulları resmen unuttular.

"VATANDAŞIN KİRASI ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 20'Sİ OLACAK"

TOKİ'yi de nefessiz bıraktılar. Konut, barınma, kira krizini çözmek için ikinci yüzyıl programını geliştirdik. Millet İttifakı iktidarında Toplu Konut İdaresi, asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanacak. Bu kapsamda Türkiye'de asgari ücretle geçinen dar gelirli vatandaşı yuva sahibi yapacağız. Halk konutta oturan vatandaşın kirası asgari ücretin yüzde 20'si olacak. Ödenebilir konutta ihtiyaç sahiplerinin gelir durumlarına ve hane halkı büyüklüğüne uygun ödeme koşulları sağlanacak. Nihai hedef, 5 yılda sosyal konutların sayısını tam 4 katına çıkarmak.

"HALKIN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMEDEN TEK BİR YABANCI BİLE KONUT ALAMAYACAK"

Devlet, yerel yönetimlerle alt yapısı tamamlanmış arsa üretecek, evi olmayan vatandaşlara uygun ödeme koşullarıyla sunacak. Son olarak da; ister ayrımcı desinler, ister ırkçı desinler... Ne derlerse desinler. Halkımızın barınma sorunu çözülmeden tek bir yabancı bile konut satın alamayacak bu ülkede. Halkımın barınmak için ihtiyaç duyduğu gayrimenkulün zerresini yabancılara koklatmayacağım. Bu rezilliğe de son verilecek.

"EV SAHİPLİĞİ YENİDEN YÜZDE 75'LERE GELECEK"

Artık kimse kendi yurdunda garip, öz vatanında parya olmayacak. Bir de tüm bunların üstüne sığınmacıları iki sene içinde kendi ülkelerine uğurladığımda, fiyatlar dengeyi bulacak. Ülkemizde ev sahipliği yeniden yüzde 75'lere gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.