Seçim günü internet kısıtlanırsa ne olacak? Uzman isim açıkladı

Seçim günü internet kısıtlanırsa ne olacak? Uzman isim açıkladı

Seçimlere saatler kala internetin kısıtlanma durumu tartışılmaya başlandı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, veri güvenliği tartışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine saatler kala Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, Cumhuriyet TV’den Beste Çelik'e önemli açıklamalarda bulundu. GSM operatörü Turkcell’in 12-15 Mayıs’ta İstanbul’daki merkez çalışanlarına ‘teknik altyapı çalışmalarını’ gerekçe göstererek ofis ve plazalara giriş yapılmayacağını duyurması tartışma yarattı. 14 Mayıs akşamı internet erişimde aksama yaşanacağı yönündeki iddiaların gündeme gelmesi üzerine konuşan Ulutaş, seçimlerde veri güvenliği konusunda önemli önlemlerin alınmadan girildiğini belirtti.

Ulutaş, Turkcell'in açıklamaları ile ilgili “Seçim gibi veri güvenliğinin üst düzeyde sağlanması gereken bir dönemde Turkcell gibi kritik verilere sahip ve ülkenin en büyük operatörü olan işletmenin siber saldırı için önlemler alması kağıt üzerinde makul görünüyor. Bunun için de fiziksel ve uzaktan erişimi kısıtlamaya dönük bir önlem aldıklarını düşünebiliriz. Ancak yapılan açıklama bu değil, yapılan açıklamada ‘siber güvenlik, seçim güvenliği için bir önlem alıyoruz’ demiyorlar, ‘altyapı çalışması’ için kendi çalışanlarına böyle bir duyuru yapıyorlar. Bu da ‘Siz altyapı teknik çalışmanızı yılın 52 haftası varken neden seçim haftası yapıyorsunuz?’ sorusunu insanlarda uyandırıyor. Yapılan açıklama tatmin edici değil. Böylesine geniş bir networke sahip olan, kritik verilere erişimi olan bir şirketin, seçim öngününde ve seçim esnasında ‘belli önlemleri alıyorum’ demesi kamuoyu için daha açık ve doğru bir iletişim olurdu. Bunu yapmadıklarını görüyoruz” dedi.

“VERİ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ ALINMADI”

Turkcell ve iktidar arasındaki ilişkiyi anlatarak veri güvenliğinin önemine dikkat çeken Ulutaş sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Turkcell özel şirket. Bu kadar kritik verilere bir özel şirketin sahip olmuş olması ve hatta en büyük hissedarının yüzde 21’inin varlık fonuna ait olduğunu ve siyasi iktidarın varlık fonu üzerinden Turkcell’deki etkisini düşündüğümüzde veri güvenliği açısından toplumda bir soru işareti yaratıyor. Biz şunu görüyoruz ki bu veriler böyle özel şirketlerin elinde tekel olarak kaldığı sürece veri güvenliğini garanti altına almak çok mümkün değil. Nasıl seçimlerde sandık güvenliği için siyasi partiler sandıkta müşahitler, her sandıkta gözlemciler atıyorlar, mutlaka seçimlerde veri güvenliği açısından da bu tarz kritik noktalara, veri ve telekom merkezlerine siyasi partilerin, uzmanların oralarda bir manipülasyon olmadığını takip ediyor olması lazım. Şu an ne yazık ki seçimlere bu önemli önlemi almayarak giriyor olacağız. Bu hizmetin bir kamu hizmeti olduğunu, dolayısıyla bir kamu hizmeti lazım ve bu kamusal denetimin seçim döneminde de siyasi partilerin bu merkezlerine uzmanlarının erişiminin olması gerektiğini ve burada bir manipülasyon yapılacağında böyle önleneceğini bilmemiz lazım.”

“BANT KISITLAMALARINI AŞMAK KOLAY DEĞİL”

Ulutaş, verilerin kısıtlanmasında durumunda yurttaşlara uyarılarda bulunarak “Seçim günü verilerin kısıtlamalarında VPN gibi uygulamalar etkili olabiliyorlar. Ancak bant daraltması ya da komple internetin kesilmesi gibi daha radikal aksiyonlar alındığı zaman bunları aşmak çok kolay değil. Tabii belli uluslararası dış merkezlere bağlı birtakım internet sistemleri var ancak bunlar çok kısıtlı. Dolayısıyla, ancak kamuoyu baskısıyla, bir bilinçlendirme ile gerçekleştirebiliriz” açıklamasında bulundu.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.