10 kişinin serveti tüm dünyayı aşılamaya yetiyor

10 kişinin serveti tüm dünyayı aşılamaya yetiyor

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam, salgın döneminde dünya üzerindeki eşitsizliğe dem vuran raporunu yayımladı. Rapora göre dünyanın en zengin 10 kişisini serveti tüm dünyayı aşılmaya yetiyor.

Uluslararası sivil toplum kuruluşu Oxfam, Eşitsizlik Virüsü' başlıklı raporunu, 25 Ocak’ta Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği 'Davos Gündemi'nin açılış gününde yayımladı. Oxfam'ın rapora göre, dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti pandemi döneminde net olarak 540 milyar dolar arttı. Raporda, bu miktarın tüm dünya nüfusunun aşılanması ve salgının getirdiği yoksulluğu önlemek için yeterli olduğu vurgulandı.

SERVETLERİ 540 MİLYAR DOLAR ARTTI

Oxfam'ın 79 ülkeden 300 iktisatçının görüşüne başvurarak hazırladığı rapora göre, Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault, Bill Gates, Mark Zuckerberg'in başını çektiği dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti Mart 2020 ile Aralık 2020 arasında net olarak 540 milyar dolar arttı.

Raporda, bu toplamın tüm dünya nüfusunun aşılanmasına ve hiç kimsenin pandemi nedeniyle yoksulluğa düşmemesi için yeterli olduğu vurgulandı.

KÜRESEL ŞİRKETLERDEN ALINACAK EK VERGİ İŞSİZLİK YARDIMINA YETECEK

Raporda ayrıca, bu dönemde kârını artıran küresel şirketlerden alınabilecek geçici bir vergi ile 2020'de 104 milyar dolar toplanabileceği ve bu miktarın, düşük-orta gelirli ülkelerdeki tüm çalışanlar için işsizlik yardımı ve çocuklar ile yaşlılara mali destek sağlamak için yeterli olacağı belirtildi. 

Geleceğe yönelik yapılan öngörü de ise "Artan eşitsizlikle mücadele edilmediği takdirde, 2030'da pandeminin başlangıcına kıyasla yarım milyar daha fazla kişi günde 5,50 dolardan daha az parayla yoksulluk içinde yaşayabilir" denildi. 

EŞİTSİZLİKTEKİ EN BÜYÜK ARTIŞ

Oxfam İcra Direktörü Gabriela Bucher raporla ilgili olarak, "Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz" dedi.

Bucher, "Hileli ekonomiler pandemiyi lüks içinde atlatan zengin bir elite varlık akıtırken pandeminin ön cephesinde yer alan tezgahtarlar, sağlık çalışanları ve market satıcıları faturalarını ödemeye çalışıyor" diye konuştu.

Rapora göre, dünya 90 yıldır gördüğü en büyük istihdam krizini yaşıyor. 100 milyonlarca insanın gelirini ya da işini kaybettiği belirtiliyor. Bu durumdan etkilenen kesimlerin başında da kadınlar geliyor. Pandeminin olumsuz etkilediği önde gelen ekonomik branşlar arasında otelcilik ve lokantacılık ile büro yönetimi var. Kadınların yüzde 49'u ve erkeklerin yüzde 40'ı bu branşlarda istihdam ediliyor. Öte yandan sağlık ve sosyal hizmet alanlarında istihdamın yüzde 70'ini oluşturan kadınlar Kovid-19 hastalığına yakalanma riskiyle daha fazla karşı karşıya.

Bucher, “Salgın sırasında ön saflarda çalışanlar -mağazalardaki satış görevlileri, sağlık çalışanları, pazarcılar- faturalarını ödemek ve sofralarına yemek getirmek için mücadele ederken, yozlaşmış ekonomiler lüks içindeki yaşamlarıyla salgını hiç hasar almadan atlatan bir seçkinler grubuna servet aktarmaya devam ediyor. Kadınlar ve toplumun çeperlerine itilmiş ırksal ve etnik gruplar salgının etkilerini en ağır şekilde yaşıyorlar. Bu grupların yoksulluğa itilmesi, açlığa mahkûm edilmesi ve sağlık hizmetlerinden dışlanması daha olası" dedi. 

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.