AP Başkan Yardımcısı Kaili’nin gözaltına alınmasının yankıları sürüyor

AP Başkan Yardımcısı Kaili’nin gözaltına alınmasının yankıları sürüyor

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili, Belçika Federal Savcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Olayın ardından Kaili'nin üyesi olduğu Yunan muhalefet partisi PASOK, Kaili'nin partiden ihraç edildiğini duyur

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili, Belçika Federal Savcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Olayın ardından Kaili'nin üyesi olduğu Yunan muhalefet partisi PASOK, Kaili'nin partiden ihraç edildiğini duyurdu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü Direktörü Michiel van Hulten, soruşturmaya konu olan yolsuzluğun münferit olmadığını öne sürdü.

Belçika Federal Savcılığı, yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında dün 16 eve baskın yaptı. Bunun sonucunda Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı, AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) ve Yunan muhalefet partisi PASOK üyesi Eva Kaili ile 3 kişi daha gözaltına alındı. Kaili'nin yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınmasının yankıları sürüyor.

Euronews'te yer alan habere göre; Belçika Federal Savcılığınca sorgusu devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Eva Kaili'nin, Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) üyeliği askıya alındı, AP Başkanı Robert Metsola ise yorum yapmaktan kaçındı.

"YOLSUZLUK MÜNFERİT DEĞİL"

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Direktörü Michiel van Hulten, soruşturmaya konu olan yolsuzluğun münferit olmadığını öne sürdü. "Bu, Avrupa Parlamentosu'nun yıllardır gördüğü en korkunç yolsuzluk iddiası vakası olsa da, münferit bir olay değil" diyen Michiel van Hulten, "Parlamento, yıllar boyunca gevşek mali kurallar, kontroller ve bağımsız etik gözetimin tamamen yokluğu ile bir cezasızlık kültürünün gelişmesine izin verdi" dedi. Uluslararası Şeffaflık Örgütü Direktörü Michiel van Hulten, tepeden tırnağa reform yapılması gerektiğini vurguladı.

GÖZALTINA ALINANLARIN SORGUSU SÜRÜYOR

Belçika Federal Savcılığı Sözcüsü, Kaili ve diğer gözaltına alınanların sorgusunun bugün de devam ettiğini bildirdi. AP Başkanı Roberta Metsola, Twitter'dan "AP, kararlı bir şekilde yolsuzluğun karşısındadır. Bu aşamada, ilgili tüm kolluk kuvvetleri ve adli makamlarla tam işbirliği yaptığımızı ve yapacağımızı doğrulamak dışında, devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapamayız. Adaletin tecelli etmesi için elimizden geleni yapacağız." paylaşımında bulundu.

Kaili'nin mensubu olduğu AP'deki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) da üyeliğinin askıya alındığını duyurdu.

SAVCILIK AÇIKLAMASI

Belçika Federal Savcılığından dün yapılan açıklamada, ismi verilmeyen bir Körfez ülkesinin birkaç aydır AP'nin kararlarını etkilemek amacıyla AP'de stratejik konumdaki kişilere büyük miktarda nakit para verdiği, maddi değeri yüksek hediyeler teklif ettiğinden şüphelenildiği duyurulmuştu. Bu ülkenin Katar olduğu yolunda iddialar ortaya atıldı.

Açıklamada, dün yapılan aramalarda toplam 600 bin euro değerinde nakit, bilgisayar ekipmanı ve cep telefonu ele geçirildiği ifade edilmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.