Avustralya'dan AB'ye uyarı! Pekinle anlaşmaya değmez!

Avustralya'dan AB'ye uyarı! Pekinle anlaşmaya değmez!

Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasına Avustralya'dan uyarı! Pekin ile anlaşmaya değmez!

Avrupa Birliği (AB) ile Çin arasında yedi yıl süren görüşmelerin ardından serbest ticaret konusunda anlaşmaya varıldı. AB’nin Çin pazarında elini rahatlatacağı düşünülen anlaşmayla birlikte dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ile en kapsamlı teşebbüsü hayata geçiriliyor. Pekin yönetimi ile daha önce serbest ticaret anlaşması imzalayan Avustralya'dan AB'ye uyarı geldi. 

Politico'da yer alan Zoya Sheftalovich ve Ryan Heath imzalı makalede 'Pekin ile anlaşmaya değmez' ifadeleri kullanıldı. Bir dizi üst düzey görüşe yer veren makalede Kanbera ile Pekin arasında 2015'te imzalanan ve dönüm noktası niteliği taşıyan Çin-Avustralya Serbest Ticaret Anlaşmasına değiniliyor. Makalede anlaşmanın ardından 2020 Nisan ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs pandemisinin kökenine ilişkin Kanbera yönetiminin bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunmasının ardından Çin-Avustralya arasındaki gerilime yaşandığı belirtiliyor.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping hükümetinin gerilimin ardından Avustralya arpasına yüzde 80 vergi koymasından, sığır eti, kuzu eti, pamuk, ıstakoz, kereste ve kömür ihracatına kısıtlamalar getirmesinden ve Avustralya mallarında haşere çıktığı iddialarıyla Kambera-Pekin arasındaki serbest ticaret anlaşmasının siyasi çıkarlar uğruna nasıl baltalandığı ortaya koyuluyor.

Avustralya'nın o zamanki Ticaret Bakanı Simon Birmingham'ın "Çin hükümetinin tavrı endişeleri arttırıyor" ifadelerine yer veren makalede Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) düşünce kuruluşunun direktörü Michael Shoebridge'ın "Çin'in davranışıyla ilgili dünya çapında dersler var. Diğer ülkeler ve şirketler, Çin'in verdiği taahhütlere güvenilemeyeceğinin farkında olmalıdır" şeklindeki uyarıları yeniden hatırlatıyor.

Politico'ya görüş vere Eski Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, AB'nin Çin ile anlaşmasının Pekin'in ticareti bölmek ve fethetmek için kullanmasının bir örneği olduğunu söyledi. 

ABD'nin Obama yönetiminde ulusal istihbarat müdürü olan emekli Korgeneral James Clapper ise  "Çin'in ekonomik davranışında değişikliğe neden olmanın tek yolu, çok taraflı baskı uygulanmasıdır" dedi.

Makalede aynı zamanda Çin'deki AB Ticaret Odası başkanı Joerg Wuttke'un, Çin'in ekonomik gücünü "siyasi zorbalık" için kullandığını kabul ediyor. Gazete Wuttke'un, "Çin bunu yakın zamanda durdurmayacak ve bu pazardan uzak duramayız" dediğini hatırlatıyor.

Kaynak: Milli Gazete

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.